"Политико": Берлин е ударен по всички фронтове

Кризата с бежанците, с които Германия едва се справя, е само началото на проблемите за федералния канцлер Ангела Меркел, пише американското списание "Политико".

След започването на кризата, Меркел се "къпеше в слава" на фона на готовността на Германия да приюти мигрантите на своя земя. Хиляди доброволци излязоха да помогнат.

Но много скоро реалността измести еуфорията както във Федералната република, така и зад граница, отбелязва изданието. След като десетки хиляди мигранти чуха, че вратите на най-силната икономика в ЕС са отворени, те се насочиха натам. На канцлерката й се наложи да премине в отбрана. Неочакваното решение на Берлин да усили контрола по границите хвърли в ужас германските съседи, пише "Политико", предава БГНЕС.

Местните власти в цялата страна съобщават, че не им достигат ресурси, за да се справят с бежанския поток. Освен това, консерваторите в собствената партия на Меркел започнаха да искат мерки за контрол. И това бе началото на проблемите на фрау канцлерин.

Малко след това нейното правителство се сблъска със скандала около концерна "Фолксваген", разколът сред германските политици по отношение на санкциите срещу Русия и завземането от талибаните на крепостта Кундуз в Афганистан, в която някога се е базирала германската армия.

"Няма значение дали става дума за бежанците, Фолксваген или Афганистан канцлерката губи своята броня", констатира "Политико". Според изданието само до преди няколко седмици въпросът дали тя е достигнала точката на пречупването би предизвикал единствено недоумение, днес той вече е напълно резонен.

"С две думи: Берлин е ударен по всички фронтове", прави извод "Политико".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят