Убиецът от Орегон питал жертвите за вероизповеданието им

Убиецът от колежа в американския щат Орегон искал студентите да посочат вероизповеданието си, твърдят очевидци, цитирани от местния вестник News-Review.

Кървавият инцидент стана в една от учебните лаборатории на колежа Умпка в град Розбург, щата Орегон, с 22-хилядно население. Според 20-годишната Кортни Мур, която е очевидец на кървавото нападение, някой стрелял през прозореца и ранил преподавателя в главата. След това влязъл в класа и преди да открие огън, накарал всеки да стане и да назове религията, която изповядва, съобщава БГНЕС.

Нападателят е убит от полицията. Преди това се съобщаваше, че нападателят е "неутрализиран", без да се уточнява дали е задържан, или убит. По предварителни данни той се казва Крис Харпър Мърсър. 20-годишният убиец не е имал съучастници.

На мястото на трагедията са открити четири пистолета, които се смята, че са на нападателя.

Информацията за загиналите се разминава. Според местната информационна мрежа KATU, който цитира лейтенант Бил Фюгейт от щатската полиция на Орегон, загиналите са между 7 и 10 души. Според Ройтерс убитите са 15. Си Ен Ен, позовавайки се на местните власти, съобщава, че най-малко 20 души са били ранени и са в критично състояние, включително една жена, която е простреляна в гърдите.

Засега мотивите на стрелеца са неизвестни. Проверяват се социалните мрежи, където евентуално може да е оставил предупреждение за готвена от него саморазправа.

Американският президент Барак Обама изля гнева и тъгата си след поредната смъртоносна стрелба, този път в колежа в щата Орегон, и отново отправи призив за законодателство, което да затегне контрола върху огнестрелните оръжия.

"По някакъв начин това се превърна в нещо обичайно", заяви Обама в Белия дом след кървавия инцидент. Според него, САЩ са единствената страна в света, в която на всеки няколко месеца има такива случаи със стрелби.

"Ние можем да направим нещо в това отношение, но ще трябва да променим законите си. Не може да е толкова лесно за някой, който иска да посегне на други хора, да се сдобие с пистолет", посочи Обама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят