Календерска: Изборът на София е между мен и Фандъкова

Изборът на София е между мен и г-жа Фандъкова. Всеки глас, даден за друг кандидат е глас за сегашния кмет и сегашния модел на управление на столицата. Това обяви кандидатът на ББЦ за кмет на столицата Мария Календерска в студиото на „Още от деня“ по БНТ.

Тя обясни, че и Ангел Джамбазки, и Вили Лилков, които са в управляващата коалиция, и Георги Кадиев, който разцепи БСП и обслужва изцяло интересите на ГЕРБ, както и повечето кандидати ще си подкрепят сегашния кмет на втори тур и те само разсейват гласовете.

„Аз съм единственият кандидат за кмет, който ще остане опонент на г-жа Фандъкова, защото 6 от 7-те парламентарно представените партии, които имат кандидати, на практика ще работят с нея. Пет от тях са депутати и ще се върнат в своите кресла в парламента. Те няма да се върнат в Общинския съвет, откъдето избягаха с писъци, след като 10-15 години са обслужвали модела на Софиянски, Борисов и Фандъкова и аз ще бъда единственият реален човек, който ще остане в СОС дори да загуби балотажа, за да отстоявам позицията си.

Календерска е категорична, че балотажът между нея и Фандъкова е неизбежен. „Единственият човек съм, който ще бъде срещу г-жа Фандъкова. Или София е идеална и столичани ще гласуват за сегашния кмет, или искат промяна и ще гласуват за мен“, посочи кандидатът на ББЦ.

Календерска бе поканена от водещия Димитър Цонев на предизборен дебат със зам.-председателя на „Движение 21“ Симеон Славчев, но той отказа да влезе в дискусия като обяви, че е дошъл в студиото да изложи тезите и виждането на движението за управление на столицата. Той обаче заговори с клишета, а помолен от водещия да даде конкретика, тя се изчерпа с подобряване на достъпната среда.

Подценявате зрителите с тези клишета, изяснете си дали сте против ГЕРБ или сте про ГЕРБ, след като нямате свой кандидат за кмет“, настоя Календерска. Опонентът й посочи, че лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева вече е била кандидат за кмет срещу Борисов, сега е преценила, че й подхожда повече друга роля, но формацията била единствената алтернатива на статуквото. Календерска реагира мигновено: „След като Татяна Дончева загуби разгромяващо от Борисов, а после се нагушка с него на един конгрес, няма как да атакувате общината като опозиция!“

Не знам как тези клишета ще ги превърнете в реални действия за столицата, довърши опонента си Календерска и противопостави на клишетата му основните точки от своята програма. „София има огромен проблем с пристигането на стотици нелегални имигранти. Българите са изтласкани от тях от центъра на града. По ул. „Цар Самуил“, която е на две минути от президентството няма нито един българин. Трябва в тези кризисни райони да се повиши присъствието на Общинска полиция, да й се разширят правомощията. Дори трябва да се приеме специален закон, както бе направено в няколко европейски държави заради кризата с нелегалните имигранти и зачестилите престъпления“, посочи Календерска.

Тя акцентира и върху проблемите в здравеопазването, посочвайки, че само за ремонта на „Цариградско шосе“ са похарчени 20 милиона лева, а целият бюджет за здравеопазване на столицата е едва 15 милиона лева. „С 20 млн можем да купим двойно повече линейки и няма да ни се налага да ги чакаме толкова време при повикване, ще можем и да дадем стипендия за младите лекари, за да не бягат в чужбина. Нужно е само да направим ремонтите по-качествени и оттам и по-бързи, без да се налага да ремонтираме булеварди като Цариградско по няколко пъти и да харчим толкова пари за това“, обясни кандидатът на ББЦ.

Календерска благодари и на консервативното европейско семейството, което в изминалите дни официално се обяви в подкрепа на кандидатурата й за кмет. По време на работните сесии от изнесеното заседание на Бюрото на групата на ЕКР Календерска запозна евродепутатите с проблемите на столицата и очерта основните приоритети в управленската си програма, с която влиза в изборната битка за София. Kонсерваторите останаха впечатлени от програмата на Календерска като самият Джефри ван Орден заяви, че тя е сериозна и амбициозна.

Подобна мощна европейска политическа подкрепа за един кандидат е прецедент за българската история. Тя беше широко отразена от родните ни медии. Телевизии като БТВ и Нова присъстваха на събитието и предадоха в емисиите си за случващото се в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини