Дариха над 200 картини на художествената галерия във Велико Търново

Представителството на Съюза на българските художници /СБХ/ във Велико Търново предостави над 200 творби на местната Художествена галерия "Борис Денев". Дарението включва 64 живописни платна, 4 рисунки на хартия и 144 графични листа. Творбите във Фонда на СБХ са събирани в периода от 1997 г до днес.

"Сътрудничеството с Община Велико Търново е важен фактор за реализацията на изложби, пленери и проекти, от които се попълва и фонда. Част от живописните платна са от организирания през 2014 г Международен пленер "Пътища", а останалите картини са онаследени от предишни ръководства, а също и от провеждания през годините традиционен за Велико Търново живописен пленер", обясниха от СБХ.

Най-голям е броя на графиките, придобити от Фонда благодарение на сътрудничество и договор на Представителството на СБХ в старата столица с Факултета за изобразително изкуство на великотърновския университет. Особена заслуга има Румен Райков, който в продължение на 12 г е отделял по един графичен отпечатък от автори, ползвали базата на факултета.

Другата част от графиките са от последните две издания на пленер "Графика - малък формат". Така общо 144 графични листа представляват една уникална колекция, проследяваща хронологично развитието на съвременното българско графично изкуство в последното десетилетие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура