На 19 юни 2018 да почерпят

Крал Кейн изведе Англия до драматичен успех

Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Архитект №1 отказа поправителен

Когато името на Заха Хадид (64 г.) попадне в новините, това никога не е еднозначно. Носител на десетки награди, включително “Притцкер”, смятана за Нобела в архитектурата, британката от ирански произход отново се забърка в скандал. “Забележително, лятото се оказа доста трудно и затова сегашната новина е ободряваща”, заяви Хадид на 24 септември, научавайки, че е първата жена, която ще получи Златния медал на Кралския институт на британските архитекти.

А лятото наистина бе трудно, защото с архитектката се случи нещо унизително – проект, вече спечелен от нея, бе отхвърлен и реализацията му прекратена. Става дума за основния стадион за олимпиадата в Токио през 2020 г. Проектът на британката и японското студио “Никен Секей” спечели конкурса през 2012-а, но през юли тази година японското правителство обяви, че не може да го реализира. Преди това три години полемиките не спряха, като мнозина обявиха творението за напълно неподходящо за Токио. Някои го оприличаваха на огромен бял слон или на шлем, но никой не успя да си го представи добре вписан в градския пейзаж. Но не това се оказа основната причина за отхвърлянето на проекта, а парите. Изчислено бе, че за реализирането на стадиона трябват $2,2 млрд., огромна сума само за едно съоръжение. Освен това не се намериха инвеститори, нито изпълнители. Така през юли японският премиер Шиндзо Абе обяви от името на държавата, че разходите по строежа ще бъдат сведени до $1,2 млрд. и поиска нови проекти. Първоначално Хадид и японските й партньори обявиха, че ще поправят своя, за да го вместят в новия бюджет, но преди дни упоритата британка отсече, че се оттегля. “Това състезание вече бе спечелено от нас преди три години”, мотивира се Заха. Тя обаче още не е обявила дали ще предприеме ответни мерки срещу Токио.

Както стана ясно в началото, това далеч не е първият голям скандал за архитектката. Тя преживя немалко тревоги и с друг стадион – в Катар, един от тези, на които ще се играят мачове от световното през 2022 г. Впрочем проектът за него напомня доста този за Токио, а при показването му през 2013 г. мнозина бяха скандализирани и обявиха, че Катар се сдобива с архитектурна вагина.

Не по-малко критики Хадид отнесе и заради реализирания вече Музей на Гейдар Алиев в Баку. Той бе отличен през 2014-а с архитектурна награда от Лондонския музей за дизайн, но британски медии подчертаха, че става дума за обект, създаден с диктаторски пари. А те не бяха никак малко – цели $250 млн.

Иначе сегашният труден момент даде хляб на критиците й да посочат, че тя може да бъде обявена за архитект на хартия, защото Токио далеч не е единственият й проект, който ще остане само като замисъл.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.