Син влак се композира

Пътуването с влак може да бъде нещо съвсем различно от изнервящо, досадно дълго и при минимум удобства. Стига да се окажете например в Република Южна Африка и да ви се прииска да попътувате, но не как да е. Трябва само да се озовете в Кейптаун или Претория и да си купите билет за “Синият влак”. Това би ви струвало между 1200 и 2400 долара в зависимост от сезона и категорията на купето.
Купе е силно казано, защото обитателите му всъщност се радват на кралски лукс, част от който са и златните орнаменти, включително в баните. И не си мислете, че просто стоите под душа. Не, имате възможност да се потопите в разкошна вана от мрамор и, разбира се, злато. И ако само това са луксозните екстри…
Логично идва въпросът как човек да успее да се наслади на всичко в рамките на пътуването, което продължава 27 часа. Усилието обаче несъмнено си заслужава. Защото пътниците разполагат с купища удобства в купетата си, включително с климатик, телевизор, сейф за ценности. Ще е престъпление, ако не посетите ресторанта. Там по правило се сервират менюта от висшата кухня, а обзавеждането е с кралски привкус. Вината са или от най-добрите френски или от най-добрите местни. Пушенето е разрешено само в един специален вагон. За любителите на четенето също е помислено и за тях има библиотека. Направена е и конферентна зала, която събира едновременно 22 души, които могат да работят с най-съвременната аудио-визуална техника. За удобството и капризите на пътниците се грижи специално обучен персонал.
В края на влака е така нареченият панорамен вагон, който е почти стъклен. Идеята е от него да може да се съзерцава красивия пейзаж по маршрута между Претория и Кейптаун. Това е единственото трасе, по което пътува влакът. Разстоянието е 1600 км, а композицията се движи максимум с 90 км в час, иначе няма начин човек да се наслади на природата.
С това обаче интересните неща около “Синият влак” не приключват. Пътуването не е просто изминаването на посоченото трасе, защото има и спиране на интересни места. Нещо като круизен кораб, който води пасажерите на истинска екскурзия. Сред обектите може да е примерно златна мина.
Съществуват две композиции, обслужващи маршрута в двете му посоки. Скоро “Синият влак” открива летния сезон в Република Южна Африка и поема по трасето си с много подобрения и още повече лукс от миналата година. А собствениците му вече са водили разговори с вериги 5-звездни хотели, за да може след година пасажерите да се наслаждават на още повече екстри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл