Руските удари в Сирия засилват международното напрежение

Съединените щати и техните западни и близкоизточни съюзници, сред които и Турция, днес призоваха Русия незабавно да прекрати въздушните удари, за които има съмнение, че са насочени срещу умерената сирийска опозиция, а не срещу цели на „Ислямска държава“.

САЩ, Турция, Великобритания, Франция, Германия, Катар и Саудитска Арабия излязоха с обща декларация, в която изразиха „дълбоката си загриженост“ от засилването на руското военно присъствие в Сирия и „по-специално вчерашните атаки на руските ВВС срещу Хама, Хомс и Идлиб, които доведоха до цивилни жертви“. Тези военни действия „предизвикват по-голяма ескалация и ще подхранят само повече екстремизъм и радикализация“, посочиха съюзниците, цитирани от "Фокус".

В същия дух се изказа и министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. В своето обръщение към Общото събрание на ООН той подчерта, че спирането на убийствата в Сирия е възможно единствено с общи действия, и предупреди Русия да не води самостоятелни военни действия в страната. „Вместо самостоятелно приетото решение от Русия за директна въоръжена интервенция ние се нуждаем от политическото участие на Москва в трансформацията на Сирия“, каза Щайнмайер.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че въздушната операция на Русия в Сирия предизвиква безпокойство у турската страна, но тя няма да противопостави Анкара на Москва. „Нашите канали за връзка с Русия остават открити. Не мисля, че ще възникне противопоставяне между нас. Русия ни уведоми за операцията в Сирия, но детайли не бяха разкрити. Въпреки това ударите на руската авиация за последните два дни ни безпокоят, нейните действия са насочени срещу Сирийската свободна армия“, каза Давутоглу.

От Москва реагираха остро срещу обвиненията, започнали с изказване на американския сенатор Джон Макейн. „Маккейн ни обвини в удари по обучаваните от САЩ бунтовници. Но след като те се разбягаха и се присъединиха към „Ал Кайда“, да се нанесе удар по тях е невъзможно“, отбеляза с ирония руският депутат и председател на комитета по международните отношения в държавната дума Алексей Пушков. Русия не е пречила на САЩ цяла година да поразява ненужни цели в Сирия, докато американските ВВС са „бомбардирали без смисъл пустинята“, допълни той.

Докато международното напрежение ескалира, руските ВВС нанесоха първият си въздушен удар по главния бастион на „Ислямска държава“ в Сирия – град Рака – като убиха най-малко 12 джихадисти и унищожиха тренировъчен лагер и тяхна щаб-квартира. Пушков заяви, че неговата страна възнамерява да продължи с бомбардировките в следващите три до четири месеца и че те ще станат по-чести. Едновременно с това в западните медии се появи информация, че в Сирия навлизат и ирански военнослужещи, а ливанската групировка „Хизбула“ и шиитските милиции от Ирак също възнамеряват да застанат до режима на Башар Асад с хора и оръжие в бъдеща голяма операция срещу „ИДИЛ“, на която руските ВВС ще осигуряват въздушна поддръжка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят