Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Тракийски дворец крие светилище на Дионис Прецизно геодезично заснемане показва уникален обект, главната част в него е 30-метрова церемониалната тронна зала

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Пожарникар загина, след като пожарна се обърна в крайпътно дере край Куклен

Оставиха в ареста младежа, блъснал деца на тротоар в Петрич

България има предпоставки за силна и работеща минна индустрия

Двама убити и четирима ранени имами при стрелба в мюфтийство в Източна Турция

Словенският парламент утвърди Мариан Шарец на поста министър-председател

Кирил Добрев: В държавата на ГЕРБ, МВР аутсорсва управленска дейност с обществена поръчка

Катастрофа затрудни движението на изхода от София в посока Владая При инцидента няма загинали

Крум Зарков: Четвърт милион души остават без застраховки, държавата да ги обезщети и защити в Кипър

България не иска да отглежда ГМО

Режим на пълна забрана за отглеждане на генномодифицирани култури, познати като ГМО, е пожелала България от Европейската комисия. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Съгласно новата директива всички страни членки трябва да уведомят Брюксел до 3 октомври дали желаят на територията си отглеждане на ГМО култури.

Освен България пълна или частична забрана са пожелали още 14 членки на ЕС, сред които Германия, Австрия, Италия, Франция и Гърция.

Забраната на производството на територията на страната не ограничава вноса на ГМО продукти, стана ясно от думите на Танева. Тя посочи, че подобни вносни храни ще останат ясно обозначени, така че потребителите лесно да ги различават.

Танева уточни, че ако има специален режим за допускането на търговията с ГМО продукти, той би трябвало да се отнася за целия ЕС. „В обратния случай, ако една държава допусне подобно решение, тя веднага става различна от останалите”, обясни агроминистърът.

Танева съобщи и че в момента се готви изцяло нов закон за храните. По думите й неговата цел е повишаване на доверието на потребителите, така че когато отидат в магазин и си купуват храна, тя да съответства изцяло на това, което е написано на етикета.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.