България не иска да отглежда ГМО

Режим на пълна забрана за отглеждане на генномодифицирани култури, познати като ГМО, е пожелала България от Европейската комисия. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Съгласно новата директива всички страни членки трябва да уведомят Брюксел до 3 октомври дали желаят на територията си отглеждане на ГМО култури.

Освен България пълна или частична забрана са пожелали още 14 членки на ЕС, сред които Германия, Австрия, Италия, Франция и Гърция.

Забраната на производството на територията на страната не ограничава вноса на ГМО продукти, стана ясно от думите на Танева. Тя посочи, че подобни вносни храни ще останат ясно обозначени, така че потребителите лесно да ги различават.

Танева уточни, че ако има специален режим за допускането на търговията с ГМО продукти, той би трябвало да се отнася за целия ЕС. „В обратния случай, ако една държава допусне подобно решение, тя веднага става различна от останалите”, обясни агроминистърът.

Танева съобщи и че в момента се готви изцяло нов закон за храните. По думите й неговата цел е повишаване на доверието на потребителите, така че когато отидат в магазин и си купуват храна, тя да съответства изцяло на това, което е написано на етикета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес