Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Трети път връщат “Нежния Октопод”

Специализираният наказателен съд прекрати и върна за трети път на прокуратурата делото срещу Димитър Митров-Митко Полицая и още 32-ма души, обвинени, че са държали публични домове в София и по морето. Процесът стана популярен под името “Нежния Октопод”, тъй като разследването бе по материали, отделени след зрелищната акция “Октопод” на МВР. При нея през февруари 2010 г. бяха задържани бившият съветник от ДАНС Алексей Петров и още шестима души. С годините делата станаха четири – “Голям Октопод”, за икономическите престъпления, “Малък Октопод” – за рекет и заплахи, “Секс Октопод” – за сутеньорска група на Антон Петров-Хамстера, и въпросното “Нежен Октопод” с тартор Митко Полицая.

Най-голямата – 5-а, зала на спецсъда едва побра 33-мата подсъдими, техните адвокати и още 33-ма резервни защитници – назначени, за да не се бави делото заради отсъствия. “Проверката на кворума” отне на съдия Аделина Иванова повече от половин час. Заседанието повече приличаше на събрание на Софийската адвокатска колегия, като се изключат Митко Полицая и хората му – таксиметрови шофьори, охранители, бармани и труженички в нощните заведения “Велвет”, “Кама Сутра”, “Интрига” и др. От групата липсваха четирима обвиняеми, за които има данни, че са напуснали страната. Срещу тях процесът се води задочно, те също имат назначени служебни защитници. Не се яви и свидетелката Ирена С., за която се твърди, че е била принуждавана да се продава на ВИП клиенти. Дамата е давала показания пред разследващите, но в момента живее на адрес, неизвестен за призовкарите.

Делото бе върнато заради процесуални нарушения, допуснати по време на разследването. Съдия Иванова обяви, че адвокатите Мариета Караджова и Ганчо Ганев са участвали в разпити и като защитници на някои от подсъдимите, и като представители на трима от свидетелите. За да отстрани това съществено нарушение, спецпрокуратурата ще трябва да назначи повторни разпити поне на свидетелите, обясниха юристи.

Прякорът на Митко Полицая (48 г.) идва от началото на 90-те години, когато е бил главен сержант в СДВР. Той не бе открит при акция “Октопод” и бе обявен за издирване до 2012 г., когато се предаде сам. Според прокуратурата от 2002 г. групата му започва да набира момичета за платени секс услуги и да отваря публични домове. Не бяха открити обаче достатъчно доказателства за връзката му с Алексей Петров, затова по “Нежния Октопод” не бяха повдигнати никакви обвинения срещу бившия съветник от ДАНС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.