Хари не желае да го наричат принц

Изследват двама ученици от Стара Загора за коронавирус

Бритни Спиърс показа как си е счупила крака (ВИДЕО)

Нинова към премиера: Не можете да проведете нито една модерна реформа като хората

Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

Връщат милиарди на Рокфелер на българи?

Българи от Велико Търново, Свищов и Белене започват люта съдебна битка за част от несметното богатство на американския милиардер Рокфелер. Това стана ясно, след като гражданският съд в Торонто прие за основателен иска на 32-ма българи, косвени наследници на един от най-богатите хора в света. Общият размер на иска, за който претендират нашенците, е 2,5 млрд. долара, пише вестник „Борба“.

В началото на миналия век свищовлията Иван Чорбаджийозов, тръгнал да си търси късмета по широкия свят. С параход той стигнал до Америка и започнал работа в една от златните мини в щата Милуоки. Там се жени за Жаклин Кларк, племенница на самия Рокфелер, която няколко години по-късно обаче умира при падане от кон по време на езда. Така нашенецът става наследник на огромно богатство – златни мини в Америка и Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк и 6 в Чикаго, автопаркове и милиони долари. През 1932 г. някогашният сиромах Иван се върнал в родината си вече богаташ и оставил на родата си няколко папки с документи. След смъртта му роднините на Чорбаджийозов решили да си потърсят задоеканското наследство и подават молба за съдействие до българското външно министерство. От тук нататък мистерията става пълна. След падането на комунизма наследниците научават, че в продължение на дълги години от САЩ редовно изпращали до България полагащата им се част от лихвите по милионите долари, пазени в банковите сейфове. Тези пари обаче така и не стигнали до получателя. Според наследниците на Чорбаджийозови от наследството им се облажили хората от управляващата комунистическа върхушка, които прилапали милиони долари.

През 1990 г. тогавашният премиер Андрей Луканов вика своя приятел Стоян Цеков да го придружи на посещение в САЩ, като му вади фалшив паспорт на името на Стоян Иванов Чорбаджийозов, т.е. син на някогашния емигрант бай Иван от Свищов. Двамата посетили вашингтонската Голдън банк, където служителите им показали 11 метални палета със златни кюлчета. Това било наследството на Чорбаджийозови на стойност над 21 млрд. долара.

Преди десетина години великотърновската адвокатка Невяна Христова се съгласи да представлява наследниците на Чорбаджийзов пред американското законодателство и да заведе съдебно дело за получаване на законно полагащото им се наследство. Тя обаче не можа да довърши започнатото, тъй като не успя да събере пълномощни от всички законни наследници. Сега обаче, след като американският съд вече е насрочил дело, има реални шансове внуците на бай Иван – Рокфелер от Свищов да получат наследството и да се превърнат в милиардери.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.