САЩ се извинили на Афганистан за бомбардировката на болницата в Кундуз

Главнокомандващият международните сили в Афганистан генерал Джон Кемпбъл е поднесъл официални извинения на афганистанския президент Ашраф Гани Ахмадзай във връзка с днешната бомбардировка на американските ВВС срещу болницата на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в град Кундуз, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

Американският генерал е предоставил на държавния глава подробна информация за инцидента и е изразил съжалението си за ударите на ВВС на САЩ по болницата.

Вместо позиции на талибаните при американско връздушно нападение на афганистанския град Кундуз бе улучена единствената действаща болница, обслужвана от персонал на международната организация “Лекари без граница”, предадоха световните агенции, съобщава "Фокус".

Пентагонът пое отговорността за погрешната атака и се извини.

Все още не е ясен точният брой на жертвите. Съобщава се обаче, че 30 лекари и медицински сестри се смятат за безследно изчезнали, а 16 са загинали. 37 са сериозно ранени, от които 19 са от "Лекари без граница"

Бомбардировката е започнала в 2,15 ч тази нощ местно време, съобщи говорител на американските сили в Афганистан.

Пентагонът започва „пълно разследване“ на днешния инцидент в афганистанския град Кундуз, при който американските ВВС бомбардираха болница на хуманитарната организация „Лекари без граници“. Това е заявил днес министърът на отбраната на Съединените щати Аштън Картър, предава AFP.

По думите на Картър, „американските сили в подкрепа на афганистанските сили за сигурност оперираха наблизо, както и талибанските бойци“. „Провежда се пълно разследване на трагичния инцидент“, посочва Картър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят