От България в Сърбия всеки ден пристигат мигранти

Маршрутът от Близкия изток през България става все по-активен. Всеки ден в Димитровград, на 5 км. от българската граница пристигат по няколкостотин души, но има и такива дни когато тук има и по 400 души.

През Димитровград по този маршрут до сега са минали над 19 000 души, основно от Сирия, Афганистан, Ирак и Иран. "Общинската власт веднага се включи и помага на полицията. От общинския бюджет отделихме допълнително 2 млн. динари /1 евро е 120 динари, бел.ред./ за транспорт и хигиена на мигрантите. Правим всичко те да не се чувстват застрашени и са приети добре. Те обаче не искат да останат при нас", каза общинският съветник Владица Димитров, цитиран от БГНЕС.

Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин посети казармата в Димитровград, която през последните месеци се използва като регистрационен пункт за бежанците.

Вулин очаква повече мигранти през идващите месеци в тази част на страната и поради тази причина ще бъдат построени няколко малки приемни центрове за около 300 души.

"За разлика от други държави Сърбия регистрира всеки един от мигрантите, който пристига на сръбска територия и минава през някой от приемните центрове. Подобна база данни за хората, които са преминали от тук няма нито една държава", каза още Вулин.

До момента е регистриран само един инцидент през месец юли, когато се е стигнало до сбиване между две групи бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят