Великобритания отказа да поднови визата на Роман Абрамович

Заловиха трима бракониери, убили елен край Полски Тръмбеш

37-годишен мъж шофирал с 2.89 промила алкохол в лентата за насрещно движение на видинския бул. „Панония”

Зорница Русинова: Безработицата у нас е рекордно ниска

Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя

Обявиха Ед Шийран за най-добър изпълнител на музикалните награди на сп. “Билборд”

Благоевградски коли осъмнаха омазани с фекалии

Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия

Съдят измамник, представял се за подчинен на комисар Попов

Илияна Йотова: Всички колеги и партньори в Европа дават висока оценка на председателството ни

Кирил Ананиев е на тридневно посещение в Женева

Непълнолетни катастрофирха с крадена “Лада”

Доналд Тръмп се притеснява за срещата си с Ким Чен-ун

Прокуратурата разследва за хулиганство 8 ултраси след погрома в Пловдив

Черна гора може да построи ограда по границата с Албания заради мигрантите

Театърът в Търново чака 5 млн. евро за реконструкция на сградата

Ръководството на Музикално-драматичния театър /МДТ/ “Константин Кисимов” във Велико Търново планира мащабна реконструкция, която ще обхване цялата сграда и околното пространство. Управата на храма на Мелпомена в старата столица кандидатства с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България, по който работи съвместно с читалище в Гюргево. Цялата стойност е 6 млн. евро, като 900 000 евро от тях са предвидени за румънския партньор.

“Проектът беше подготвен за два месеца. До сега нито един директор на театъра не е кандидатствал по нито една европейска програма”, обясни директорът на МДТ Христофор Йонов.
Той допълни, че се предвижда цялостно преобразяване на околното пространство. Ще бъде изградена лятна градинска сцена с малък амфитеатър, където ще бъдат играни постановки под открито небе. В място за нов тип представления ще се превърне стълбището пред сградата. Екипът по проекта планира и разширяване на настоящия паркинг, който е в близост до сградата.
“Там трябва да се изгради сериозно съоръжение на няколко нива, като най- горната плоча ще е обществено пространство”, посочи арх.Лъчезар Лалов.
Проектът предвижда мащабни ремонтни дейности и за фасадата. Тя ще бъде реновирана, освежена и възстановена. Водят се разговори да бъде театрално осветена, за да се нареди сред атракциите на старата столица. Един от най- важните детайли е камерната зала. Според архитектите тя не функционира добре и до голяма степен е импровизирано изградена. Ако бъде отпуснато финансирането ще бъдат съборени бетонни плочи, колони и греди, за да се появи на тяхно място напълно нова конструкция. Планира се новата камерна зала да има кокетен вид, място за оркестър и капацитет за 120 зрители.
Около 1,5 млн. лв. ще излезе подмяната на климатизацията, отоплението и вентилацията на театъра, които са от 70-те години на миналия век. Очаква се ефектът от предвидената подмяна да доведе до 40% спестяване от разходите. Предвижда се още ремонт на фоайето, което ще се превърне в място за изложби и културни мероприятия. Проектът включва още закупуване на нови столове и освежаване на голямата зала, покупка на нови музикални инструменти, сред които и арфа. Ще бъде направен ремонт на гримьорните, оркестровите зали и стаите за репетиции.
Част от финансирането ще бъде инвестирано в два оперни фестивала, които включват оперни и драматични спектакли, балет, уъркшопове, майсторски класове и работилници за различни инструменти.
“На търновска сцена ще бъдат поканени известни артисти, а публиката ще се наслади на културен календар от национално и дори световно ниво”, категоричен е Христофор Йонов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.