Възстановяват унищожени в изгоряла линейка досиета за ТЕЛК на 139 души

Служители от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Велико Търново от дни наред възстановяват изпепелени медицински експертни досиета за ТЕЛК на 139 души от Великотърновска област. Архивът бил унищожен при транспортиране на 18 септември с линейка "Латвия" от Велико Търново към Павликени, където се намира единият от двата ТЕЛК-а в региона.

За зла участ обаче по пътя специализираното возило попаднало в силно задимен участък от запалени стърнища. Заради липсата на видимост шофьорът на линейката на общинската болница в Павликени късно забелязъл спрял на пътя мерцедес и се ударил в него. В колата се возела бременна жена и докато и помагали да слезе от мерцедеса, пламъците от царевичната нива, обхванали линейката. За отрицателно време латвията била овъглена заедно с ценните документи.

Още същия ден било образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура в Павликени за пътното произшествие. Междувременно след като се разбрало, че медицинската документация е унищожена пък от РЗИ алармирали за случая Окръжната прокуратура във Велико Търново и Министерството на здравеопазването. Образувана била преписка, която вече е присъединена към делото за пътно-транспортното произшествие и пожара.
"Работи се по случая и все още няма повдигнати обвинения", казаха от държавното обвинение.

"В РЗИ се съхранява картотеката с медицинските експертизи. Когато предстои явяване на пациенти пред някой от ТЕЛК-те, досиетата се транспортират със специализиран превоз", разясни пред "Труд шефката на РЗИ в старата столица д-р Евгения Недева.
Тя допълни, че след като се разбрало, че има пострадала важна документация, била сформирана комисия. Инспекторите направили оглед на архива. "Оказа се, че досиетата са тотално унищожени и не могат да се използват.Заради това захванахме да ги възстановяваме. Това е къртовски труд, защото събираме лист по лист. Издирваме пациентите по телефона и ги приканваме да ни предоставят копия от личната си документация", разказа директорът на дирекция "Медицински дейности" в РЗИ д-р Екатерина Личева.

Тя уточни, че от инспекцията с официално писмо са изискали от НОИ ксерокопия на експертни медицински решения. Така до момента са възстановени досиетата на над 70 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони