Разследват незаконен ремонт на джамия, паметник на културата

Окръжна прокуратура в Разград образува досъдебно производство за незаконен ремонт в паметника на културата джамията "Макбул Ибрахим паша".

Производството е срещу неизвестен извършител за организиране и ръководене на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство. Това съобщиха от Апелативна прокуратура (АП) във Варна.

В началото на август е получен сигнал от общината в Разград, че в джамията се прави ремонт от неизвестни лица, които не са съгласували действията си. Проверка на общината установи, че строителни работници, без разрешение и необходимата документация, ремонтират отвътре сградата, която е паметник на културата. В момента на проверката работниците полагали циментова замазка на пода и е било изградено частично скеле, припомниха от АП във Варна. Работниците в обекта тогава обяснили, че са наети от лице от Дулово.

Деянието е извършено в нарушение на Закона за културното наследство и се наказва с лишаване от свобода до 5 год. и глоба от 2000 до 10 000 лв., уточняват от прокуратурата.

"Макбул Ибрахим паша" е третата по големина джамия на Балканския полуостров. Религиозният храм е включен в каталога на ЮНЕСКО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони