49 рискови проекта по регионално развитие

40 млн. евро плюс 10 млн. лв. ще са загубените със сигурност европейски пари от “старата” оперативна програма “Регионално развитие” (2007-2013). Това стана ясно след заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.
Програмата е пред приключване с 1100 готови и разплатени проекта за 2,7 млрд. лв. и 49 рискови на обща стойност 400 млн. лева, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

От отчета, направен от нея, се разбра, че от 49-те рискови проекта шест са в много тежко положение. “Три от тях могат да бъдат спасени, тъй като са за проектиране, но за другите нямаме тази нагласа, защото става дума за туристически маркетинг”, заяви регионалният министър. Бенефициент по тях е Министерството на туризма, което не успя да ги реализира и договорите за безвъзмездното им финансиране трябва да бъдат прекратени. Проектите, чиято обща стойност е 3,7 млн. лв., са на толкова ранен етап, че по тях няма все още избран изпълнител, а няма как това да стане за малкото оставащо време. Всичките 6 проекта са на обща стойност 10 млн. лв.

Изпълнението на останалите 43 рискови проекта към момента е около 50-60%. “Те трябва да бъдат въведени в експлоатация до края на годината, но това не е невъзможно”, посочи Павлова. Съществува опасност част от разходите по тях да останат за сметка на бенефициентите. Според Лиляна Павлова сумата ще е не повече от 40 млн. евро.

Сред рисковите проекти са такива за градска среда, за здравеопазване, както и построяването на Северната скоростна тангента на София, чието изграждане закъсня с 2 години.

Според Павлова през април 2016 г., когато е следващият Комитет за наблюдение, може да се отчете много добро изпълнение на оперативната програма. “Стремим се да е над 90%, но е постижимо дори да стигнем 95%, каза министър Павлова.
Инвестициите, направени по старата програма, са довели до увеличението на брутния вътрешен продукт на България с над 1 процент, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и ръководител на управляващия комитет на програмата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика