Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Боян Петров: Животът на 8000 метра те прави по-устойчив за живота в ниското

“На осем хиляди метра няма живот, но там разбираш, че борбата за оцеляването на върха те прави по-устойчив в по-ниското. Тук всичко ми се струва лесно, преодолимо, възможно”. Така алпинистът и биолог Боян Петров коментира пред bTV успешно завършилата си мисия до връх Манаслу в Хималаите. Петров стана първият българин, изкачил осемхилядника.

Той сподели, че денят, в който е покорил върха, е бил „мечта”. По думите му времето на осемхилядника е било „неприлично топло”.

Петров е бил изненадан от релефа на върха – очаквал да бъде каменисто, но на Манаслу има снежна покривка.

Той определи сутрините като най-тежки по време на експедициите си. Петров разказа, че сутрин има скреж в палатката и най-трудно е „да се събудиш, да си приготвиш храна”. По думите му, когато температурите паднат до – 27 градуса, дъхът на човек буквално замръзва.

Това е най-кратката експедиция на алпиниста. Отнела е общо 31 дни.

Боян Петров разкри, че за да успее в преодоляването на осемхилядниците, се изисква „свръхконцентрация”. „Всяка голяма цел изисква да се фокусираш на 100% и всеки един детайл е важен”, разказва той.

Експедиционерът казва, че за него планинарството и алпинизмът са изключително „зареждащи за душата”. Надява се да успява да привлече още хора към дейността и да ги убеди да преодоляват „малки и големи върхове”.

Алпинистът споделя, че не се демотивира, когато се сблъска със смъртни случаи по време на експедиция. „Част от играта е, приел съм го, не се отказвам”, разказва той. По думите му срещата със смъртта само го мотивира още повече да се справи с предизвикателствата и в името на загиналия алпинист.

Петров разказа, че преди всяка експедиция си пише завещанието. Предполага, че ще му се наложи още девет пъти. По думите му е по-добре да е подготвен и за най-лошото.

„Концентрацията от природа и хора” в България прави страната „едно от най-прекрасните места за живот” за алпиниста.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.