Започна операция в Средиземно море срещу трафикантите на бежанци

Европейският съюз стартира нова операция - "София", с която да пресече нелегалния трафик на бежанци в Южното Средиземноморие. Военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби при съмнение за трафик на хора, предаде BBC.

Първата фаза на операцията започна през юни, като събираше информация за корабите на контрабандистите и се изготвяха модели на трафика от Либия към Италия и Малта.

Все още няма прогнози как операцията ще се отрази реално на броя на пристигащите имигранти в ЕС. Целта на ЕС е в крайна сметка операцията да функционира в рамките на териториалните води на Либия, но това ще бъде възможно само с одобрението на Съвета за сигурност на ООН или самата Либия.

Усилията да се спре трафика през Средиземно море ще се провалят, ако съюзът не вземе мерки и срещу престъпните групи, които действат на континента, предупреди експерт по миграцията.

"Трафикът на хора сега е втората най-доходоносна престъпна търговия след контрабандата на оръжие", заяви Юджинио Амбрози от Международната организация по миграция (МОМ) по време на конференция в Лондон.

Много имигранти плащат на трафикантите повече от 1 000 долара на човек, за да достигнат гръцките острови от Турция, като често използват нестабилни гумени лодки.

Кризата се бежанците се очаква да бъде един от въпросите, повдигнати по време на съвместното обръщение към Европейския парламент в Страсбург в сряда на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят