ЕС готви да депортира 400 000 мигранти без статут на бежанци

Стотици хиляди имигранти, на които им е бил отказан статут на бежанци, ще бъдат депортирани извън Европа в рамките на няколко седмици, пише британският в. "Таймс", цитиран от БГНЕС.

"Очаква се близо 400 000 души, които са дошли в ЕС през първите шест месеца на годината да не получат статут на бежанци, което ще се превърне в хуманитарен и политически проблем за лидерите на ЕС", се казва в статията на изданието.

То уточнява, че "Брюксел се готви да прекрати помощта, търговските си отношения и визовите споразумения със страни като Нигерия и Еритрея, ако те откажат да приемат обратно икономическите си имигранти". ЕС също така предвижда държавите членки да задържат имигранти, за да може по този начин да предотвратяват тяхното укриване.

Според последни данни на европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс" на територията на Европейския съюз в момента има 630 000 имигранти. Еврокомисията заяви по-рано, че настоящата имиграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война насам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят