Плевнелиев: Трябва политическо решение за Шенген

Президентът Росен Плевнелиев призова за политическо решение на държавите от ЕС за присъединяването на България към Шенген.

"Правото на свободно придвижване олицетворява самата идея за обединена Европа. Шенгенското пространство не се изчерпва само с изпълнението на технически изисквания, които отдавна сме изпълнили, а е част от самия процес на европейска интеграция", каза държавният глава, който проведе днес среща с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.

Плевнелиев призова държавите от ЕС да останат ангажирани не само на думи, но и на дело с този процес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Холандия оценява положените усилия и постигнатото от България за изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген, посочи министър Кундерс. Президентът Плевнелиев припомни, че страната ни е дала съгласието си за поетапно присъединяване към пространството без граничен контрол, като на първо време това се отнася до българските летища.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни е инвестирала значителни средства за подобряване на наблюдението и охраната на външните граници на ЕС и днес се справя много по-добре, в сравнение с началото на бежанската криза. Обща беше оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква съвместни усилия и солидарност от страна на държавите членки на ЕС, както и по-силен ангажимент на Съюза към съседните на Сирия държави, в които живеят най-много бежанци от конфликтните зони в Близкия Изток. Министър Кундерс призова за спазване на европейските изисквания и за регистрация на всички имигранти, влизащи на територията на Съюза.

Възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен и привличането на повече холандски инвестиции в България, също бяха обсъдени по време на срещата. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, като за последните 20 години е вложила над 7 млрд. евро в българската икономика. Според Плевнелиев бързото развитие на сектора на информационните технологии у нас, производството на храни, както и предстоящите реформи във водния сектор създават благоприятни възможности за привличането на повече чуждестранни инвеститори. Берт Кундерс отбеляза, че холандски компании проявяват интерес за партньорство с български фирми в сферата на информационните технологии.

Изграждането на Европейския енергиен съюз ще бъде един от най-важните приоритети на холандското председателство на ЕС, заяви още Берт Кундерс и потвърди подкрепата си за предприетите от България действия за енергийна диверсификация.

По време на срещата беше потвърден и общият ангажимент на България и Холандия към предприетите от ЕС и НАТО мерки за борба с тероризма и за повишаване на сигурността в Източна Европа и в региона на Черно море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини