Пиже без имунитет, трима обвинени

Централната избирателна комисия (ЦИК) отне имунитета на кандидата за общински съветник в Самоков от листата на ДПС Трайчо Василев-Пиже. Така прокуратурата може да започне разследване срещу него след нападението над екип на Нова телевизия в ромската махала в Самоков. Други трима от аверите му вече са обвинени в хулиганство.

Репортерката Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов били в града, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник от ДПС Трайчо Василев-Пиже. Преди около 2 г. екип на Нова тв разкри, че той е организирал частно енерго в ромската махала в Самоков. „Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми ни нападнаха”, разказа Надя Ганчева след нападението. Тя била блъскана, операторът бил удрян, а след нападението шофьорът е със синина на окото и открита рана на бузата. Ромите счупили и камерата.

При акция на полицаи от ОДМВР-София и от Самоков били задържани трима мъже и две жени. Вчера Районната прокуратура в Самоков повдигнала обвинения на мъжете. Сред тях е и синът на Пиже. До вчера Трайчо Василев нямаше обвинение, защото като кандидат за общински съветник има имунитет и срещу него не можеше да започне наказателно преследване без разрешение на Централната избирателна комисия. Затова главният прокурор Сотир Цацаров изпрати такова искане до ЦИК.

Ден след нападението Пиже заяви пред репортерката Надя Ганчева, че бой не е имало. И дори обвини екипа на Нова телевизия, че бил агресивен. Според него пострадалият шофьор може да „се е ударил някъде в тълпата”.

„Аз съм циганин, позволено ми е да лъжа. Вие сте българка - не трябва да лъжете. Кажете истината, защото Господ има отгоре”, обърна се Пиже към репортерката. Според запознати Трайчо Василев бил осъждан 7 пъти - за хулиганство, закана за убийство, нанасяне на телесна повреда. Не и за кражбата на ток, която се разследва още.

Междувременно депутатът от ДПС Александър Методиев-Бат Сали обясни, че Пиже е включен в листата за общински съветници, тъй като съдействал за постъпване на циганчета в училища и детски градини. Той се оплете в термините, обяснявайки, че Трайчо Василев имал „концесия” вместо „концепция” за бъдещето на ромите в района.
Методиев се извини от името на цялата партия ДПС на Нова телевизия. Той призна, че общинското ръководство е предложило Трайчо Василев за общинар, въпреки че знаело за седемте му присъди. „Всеки български гражданин има право да участва независимо от миналото си”, обяви Методиев. Според него в последните години имало подобрение в поведението на Пиже, той имал качества, щял да се превъзпита и щял да бъде „рентабилен” за квартала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право