ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Бизнесът иска фалит на НЕК и закриване на БЕХ

Бизнесът предлага да се търсят начини за фалит на НЕК и закриване на Българския енергиен холдинг (БЕХ).Това става ясно от т.нар. Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката, разпространена от четирите работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата.

Иска се също продажба на проекта за АЕЦ „Белене“, участие на бизнеса в Комисията за енергийно и водно регулиране, постепенно преминаване към свободен пазар на ток и прекратяване на преференциалните цени за електроенергия.

Предложенията са били обсъдени в работна група от представители на бизнеса и на правителството, начело с вицепремиера Томислав Дончев. От кабинета на вицепремиера обясниха пред „Труд“, че в момента правителството изслушва исканията на бизнеса, но все още няма окончателно приети мерки.

Работодателските организации предлагат държавата да продаде дела си в американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“. В момента НЕК притежава 33% в „КонтурГлобал“, а в другата централа няма дял.

Целта на мярката според бизнеса е да бъде вкаран нов инвеститор, който да има правото да изгради далекопровод за директен износ на ток от централите, в замяна на което да не ползва преференциални цени у нас.

От асоциациите предлагат също държавната Българска банка за развитие да изкупи кредитите на зелените централи, така че те да не са толкова натоварени финансово и да могат да продават ток на свободния пазар без преференции.

Настоява се още цената на въглищата от държавните мини да се определя на базата на техните качества, а не както досега от Министерството на енергетиката. От бизнеса също така предлагат от 1 октомври да не се присъединяват нови зелени мощности на преференциални цени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.