Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Георги Свиленски: БСП ще внесе искане за оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Китайка се озова в болница, след като куче падна на главата ѝ (ВИДЕО)

Кметът на Бургас: Хотелите вече се пукат по шевовете Остров Света Анастасия най-атрактивен за туристите

Митничари предотвратиха незаконен износ на 3570 кутии цигари на “Дунав мост 1”

Бизнесът иска фалит на НЕК и закриване на БЕХ

Бизнесът предлага да се търсят начини за фалит на НЕК и закриване на Българския енергиен холдинг (БЕХ).Това става ясно от т.нар. Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката, разпространена от четирите работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата.

Иска се също продажба на проекта за АЕЦ „Белене“, участие на бизнеса в Комисията за енергийно и водно регулиране, постепенно преминаване към свободен пазар на ток и прекратяване на преференциалните цени за електроенергия.

Предложенията са били обсъдени в работна група от представители на бизнеса и на правителството, начело с вицепремиера Томислав Дончев. От кабинета на вицепремиера обясниха пред „Труд“, че в момента правителството изслушва исканията на бизнеса, но все още няма окончателно приети мерки.

Работодателските организации предлагат държавата да продаде дела си в американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“. В момента НЕК притежава 33% в „КонтурГлобал“, а в другата централа няма дял.

Целта на мярката според бизнеса е да бъде вкаран нов инвеститор, който да има правото да изгради далекопровод за директен износ на ток от централите, в замяна на което да не ползва преференциални цени у нас.

От асоциациите предлагат също държавната Българска банка за развитие да изкупи кредитите на зелените централи, така че те да не са толкова натоварени финансово и да могат да продават ток на свободния пазар без преференции.

Настоява се още цената на въглищата от държавните мини да се определя на базата на техните качества, а не както досега от Министерството на енергетиката. От бизнеса също така предлагат от 1 октомври да не се присъединяват нови зелени мощности на преференциални цени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.