Манолова вече е омбудсман, Пенчев – в КС (обзор)

Ден преди да излезе в предизборна ваканция парламентът прекрати пълномощията на социалистката Мая Манолова като депутат, за да може тя да заеме поста на омбудсман, за който бе избрана на 30 юли. Досегашният национален защитник Константин Пенчев пък бе избран за член на Конституционния съд (КС), където мандатът е 9 години.

След като успя да събере кворум чак на третия опит, парламентът чу клетвата на Манолова като омбудсман. В нея тя обеща да защитава хората и „основните им свободи“. По-късно юристката почерпи с кафе в парламентарния бюфет и заяви, че започва работа с обиколки из страната, но след местния вот на 25 юли.

„Ще пресрещам проблемите - няма да бъда кротък омбудсман. Ако нямаше избори, със сигурност щях да започна от Северозападния регион, където хората имат най-тежки проблеми“, обясни Манолова. Тя заяви, че ще създаде консултативен съвет, където ще се обсъждат различни законодателни инициативи в помощ на хората. Очаква се първа тема да бъде инициатива в помощ на хората с увреждания.

Докато Манолова се сбогуваше с парламента, който самата обяви за „храм на демокрацията“, вече бившите и колеги дебатираха върху номинациите за ново попълнение в КС. Освен Пенчев в надпреварата участваше членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев, който бе издигнат от Патриотичния фронт (ПФ).

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов припомни скандала „Приморско“, в който бяха замесени трима шефове на отделения във ВАС, когато Пенчев бе негов шеф. Децата на шефовете бяха взели имоти като крайно нуждаещи се в морската община, а според Симеонов Пенчев не съобщил за случая, въпреки че знаел. Патриотите дори заплашиха, че няма да подкрепят промените в конституцията на второ и трето четене, ако мнозинството не избере Кожарев за КС. В подкрепа на кандидата на ПФ обаче гласуваха само депутатите от БСП. В крайна сметка за член на КС бе избран Пенчев, който получи подкрепата на 98 народни представители, основно от групите на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ).

„Аз бях единственият човек, който наказа тези трима магистрати като ги освободих от длъжност като председатели на отделения, а сега излиза, че съм ги прикривал", обясни Пенчев след избора си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика