В Турция спряха излъчването на седем телевизии

Най-голямата дигитална платформа в Турция Digiturk спира излъчването на 7 телевизионни канали в навечерието на парламентарния вот, съобщи БГНЕС, позовавайки се на турските медии.

Влиятелният опозиционен всекидневник "Джумхуриет" определя този акт като "друго измерение на цензурата и грубо посегателство върху свободата на словото". Спрените тв канали са известни с близостта си до групировката на Фетуллах Гюлен, отявлен опонент на управляващата ислямистка партия. Цитирано е изявление на управата на Digiturk, според което главната прокуратура е уведомила дружеството с официално писмо за престъпления против Конституцията, извършени от въпросните телевизии.

Адвокатите на оператора са поискали обяснение за мотивите на прокуратурата, отговорът бил, че действията на 7-те телевизии са свързани с терористичната организация на Гюлен. Сигнали с подобни подозрения били изпращани от отделни зрители, което наложило Бюрото за разследване на анти-конституционни престъпления да извърши проверка. Така се стигнало до заключението, че администраторите на тези тв канали изпълняват опасни поръчки. "Kanalt?rk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bug?n TV, Yumurcak TV и Irmak TV, това са телевизиите, лишени от ефир. Сред обвинените в терористичен уклон обаче е и детски канал за анимационни филми, което нажежи социалните мрежи в Турция. "Обявиха и Джайло за терорист, това е любимецът на децата, цензурата е недопустима, остава да ни отнемат и дистанционните от ръцете", пишат зрители, гневни от решението.

В 16 ч. днес стотици журналисти, служители и главни редактори се струпаха на протест пред сградата на телевизионния оператор. Те се обявиха против едностранното погазване на договорите от страна на платформата и определиха акта на прокуратурата като несправедлив и в разрез със законите. Лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу заяви на митинг, че е недопустимо Digiturk да спира излъчването на 7-те канала, без да е налице съдебно решение и нападна главния прокурор с обвинението, че обслужва управляващите. Той отъждестви натиска на властите върху свободата на словото и изразяването с действията на Хитлер и Гьобелс. "Изправени сме срещу репресивен режим като във времето на Хитлер. Неговият Гьобелс твърдеше, че ще направи от журналистите клавиши на пиано и те ще свирят взависимост от това кой клавиш е натиснал. Сега правителството на Турция прави същото, това трябва да се промени. Независимо кой ще спечели изборите, всеки гражданин трябва да има гаранция за свободата на изразяването си", подчерта лидерът на най-голямата опозиция.

Срещу натиска върху медиите се обяви и съюзът на журналистите в Турция. "Натискът върху определени медийни организации, полицейски оръжия, опрени в главите на журналисти, десетките случаи на пребити, преследвани и уволнявани репортери под диктата на властта достигнаха връх с акта на цифровата платформа в дните преди изборите. Това е недопустима и противозаконна дискриминация", се посочва в изявлението им.

Скандалът днес предизвика острата реакция и на съпредседателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс, която призова ЕС да не остава безучастен. Това съобщиха информационните агенции в Турция. Германската депутатка коментира, че Партията на справедливостта и развитието продължава да погазва основните човешки права и свободата на медиите, което минира процеса на демократичните избори.

Коментари

Задължително поле