Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Протеин дълбоко в мозъка причинява мигрените

Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, но базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist. Сега изследователи са открили, че причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка, който стимулира невроните, контролиращи лицевите възприятия.

Откритието предоставя нова мишена за по-безопасни медикаменти за мигрена и подкрепя тезата, че невроните, а не кръвоносните съдове стоят зад пристъпите на силно главоболие.

„Ключовият въпрос е къде започва мигрената“, казва Деби Хей от Оукландския университет в Нова Зеландия.

„Има сериозен дебат за механизмите на мигрената. Ако можем да ги установим, ще имаме по-големи шансове да я предотвратим.“

Саймън Акерман от Нюйоркския университет в САЩ и Питър Гоудсби от Лондонския кралски колеж във Великобритания са изследвали два невропептида, отделяни от невроните, за които се смята, че имат роля за болката при мигрена. Подобните на протеини молекули, наречени VIP и PACAP, привличат вниманието към себе си, когато става ясно, че нивото им е по-високо в кръвни проби на хора с мигренен пристъп. Учените са дали тези пептиди на доброволци и се установили, че те са в състояние да причинят главоболие или мигрена около два часа по-късно.

И двата пептида разширяват кръвоносните съдове, за които се смята, че имат връзка с мигрената. Единствените лекарства, разработени специално за мигрена, които се използват в момента – триптаните, са създадени да свиват кръвоносните съдове в мозъка.

По тази причина те не могат да се приемат от хора с кардиоваскуларни нарушения. Акерман и Гоудсби са проучили ефекта на VIP и PACAP върху група неврони, които стимулират главата и лицето. Учените са установили, че само РАСАР увеличава активността на невроните, приблизително един час и половина след приема. Това предполага, че пептидът е причината за пристъпа на мигрена, казва Акерман.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете