Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Протеин дълбоко в мозъка причинява мигрените

Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, но базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist. Сега изследователи са открили, че причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка, който стимулира невроните, контролиращи лицевите възприятия.

Откритието предоставя нова мишена за по-безопасни медикаменти за мигрена и подкрепя тезата, че невроните, а не кръвоносните съдове стоят зад пристъпите на силно главоболие.

„Ключовият въпрос е къде започва мигрената“, казва Деби Хей от Оукландския университет в Нова Зеландия.

„Има сериозен дебат за механизмите на мигрената. Ако можем да ги установим, ще имаме по-големи шансове да я предотвратим.“

Саймън Акерман от Нюйоркския университет в САЩ и Питър Гоудсби от Лондонския кралски колеж във Великобритания са изследвали два невропептида, отделяни от невроните, за които се смята, че имат роля за болката при мигрена. Подобните на протеини молекули, наречени VIP и PACAP, привличат вниманието към себе си, когато става ясно, че нивото им е по-високо в кръвни проби на хора с мигренен пристъп. Учените са дали тези пептиди на доброволци и се установили, че те са в състояние да причинят главоболие или мигрена около два часа по-късно.

И двата пептида разширяват кръвоносните съдове, за които се смята, че имат връзка с мигрената. Единствените лекарства, разработени специално за мигрена, които се използват в момента – триптаните, са създадени да свиват кръвоносните съдове в мозъка.

По тази причина те не могат да се приемат от хора с кардиоваскуларни нарушения. Акерман и Гоудсби са проучили ефекта на VIP и PACAP върху група неврони, които стимулират главата и лицето. Учените са установили, че само РАСАР увеличава активността на невроните, приблизително един час и половина след приема. Това предполага, че пептидът е причината за пристъпа на мигрена, казва Акерман.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.