"Монтюпе" обжалва спряна леярна заради вредни емисии

"Монтюпе" обжалва спряната инсталация за каруселно леене на алуминиеви детайли в завода за авточасти край Русе. Делото е насрочено за понеделник, съобщиха от Административния съд в крайдунавския град. Инсталацията беше пломбирана със заповед на директора на РИОСВ Лилия Атанасова на 23 септември т.г., която се определя от "монтюпе" като "незаконосъобразна". Дружеството "прави особено искане да се спре предварителното изпълнение" на принудителната административна мярка.

В същия ден Административият съд ще разгледа и жалбата на "Полисан" АД срещу решението на екоинсекцията за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Дружеството оспорва неодобреното инвестиционно предложение да изгради нов комплекс "Хидрокрекинг" за производство на бензин и дизелово гориво от тежки нефтени фракции с капацитет 250 000 т годишно.

В откритото съдебно заседание ще се разгледат и две жалби от сдружение "Екологично бъдеще за децата и жителите на град Мартен" и ПП "Зелените". Те пък не приемат одобреното инвестиционното предложение на "Полисан" да увеличи капацитета на съществуващата инсталация за производство на гудрон и битум от 10 000 на 200 000 т годишно.

Замърсяването на въздуха над Русе на 14/15 септември т.г. от Индустриалния парк и източната промишлена зона предизвика първият масов екопротести на над 1000 души от 27 г. насам. Служители и работници на "Монпюпе" също излязоха на контрапротест.

Извънредните проверки на РИОСВ откриха, че вредните емисии се изпускат от "Монтюпе", "Лубрика", топене на мас на площадка на ЕТ „Красимир Атанасов Роял” в Индустриалния парк, свинеферма на ЕТ "Антоанета Симеонова" в землището на близкото село Николово и изгаряни отпадъци на нерегламентирани сметища в крайдунавския град. От РИОСВ още не е обявено какви са наложените административни санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес