Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

„Политнавигатор“: Русия иска България за съюзник, измъквайки я от ръцете на Запада

Стратегията на Русия в Източна Европа е основана на изглаждането на отношенията с елита на местните страни, които обаче често са настроени русофобски.

Въпреки своите усилия в „газовата дипломация“ Кремъл така и не успява да спечели съюзници и влияние сред страните в региона. Въпреки това Москва смята, че балканските страни като Молдова, Румъния, България, Гърция, Сърбия, Македония и Босна са „слаби звена във веригата на западния империализъм“ и е необходимо да бъдат дестабилизирани, за да може в тях да се нанесе руско влияние, коментира руският социолог Сергей Баранов в украинския сайт „Политнавигатор“.

Югоизточна Европа е значим регион, с който са свързани големи рискове и за Европа, и за Азия. На Русия и е нужен лост за влияние в региона, но не виртуален или културен, а реален – такъв в геополитическия смисъл на думата. И този лост може да премине единствено през Южна Украйна (или така наречената Новорусия). Областта се опира в устието на Дунав и дели Западна Евразия на две – Балканите и Източноцентрална Европа.
Първата цел на Русия разбира се е Украйна – „болният човек на Европа“.

Отделянето от нея на Крим и Донбас е първата фаза на образуването на клина към Балканите. Молдова също е ценна – но пълният ѝ потенциал не може да бъде реализиран без лоста на Новорусия. Значението на страната е разбирано и от западните стратези, които едва ли биха дали Молдова като протекторат на Русия толкова лесно.

Молдова е тясно свързана с Румъния. Дестабилизацията на Румъния е необходима за неутрализирането на ролята ѝ в Молдова. Слабото място на страната е нейното унгарско малцинство в Трансилвания и така Унгария може да стане съюзник на Русия – ненадежден и временен, но съюзник. Това ще блокира домогванията ѝ към Молдова и Буковина в Украйна.

За разлика от Румъния, която трябва да бъде дестабилизирана, България трябва да стане стабилен съюзник на Кремъл и териториален плацдарм за Русия на Балканите, водещ към Сърбия. Въпреки симпатиите на обикновените български граждани, България е страна-хроничен предател на Русия.

България не може да бъде раздробена та, но тя трябва да бъде измъкната от ръцете на Запада и да се превърне в руски съюзник.

България в момента е икономическа, социална и политическа жертва на ЕС. Никой в Съюза не се интересува от нея – фактически тя е вътрешна колония. Смяната на обстановката в страната и излизането ѝ от ЕС заедно с Гърция е нелош сценарий за руската политика в България и на Балканите.

В центъра на тази стратегия се оказва Одеската област на Украйна. Ако руската армия отново застане на Дунав, отношението с Гърция и България ще е друго. Не трябва да се забравя, че там живеят три големи русифицирани диаспори – тези на българите, гърците и молдовците.

При реализация на сценария Русия пак ще стъпи на Балканите, откъдето пътят ѝ към Централна Европа и Средиземно море ще бъде отворен. Вековната руска мечта може да се сбъдне! Русия ще се върне в положението си от края на XIX век непосредствено след победите от Руско-турската война от 1878 г. Това ще ѝ позволи да реализира през Балканите своите проекти.

Русия е в същата цивилизация, в които влизат и страните от Източна Европа – страните често имат обща православна религия, славянски произход и социалистическо минало. Не трябва да се забравя факторът за нерадостната им съдба като западна колония.
Източна Европа е зона на интереси на Русия, от която тя бе почти изхвърлена в последните десетилетия.

Най-силно цивилизационно своеобразие по отношение на Запада и близост към Русия е съхранил именно Балканско-карпатският регион на Европа.

Днес в Русия обаче присъства ирационален страх от нестабилни държави в близост, но фактически, ако те са стабилни, ще водят подривна дейност срещу Русия. Изборът е очевиден.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.