На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Русия иска тракийските ни съкровища в Ермитажа

Министър Вежди Рашидов прие днес в Министерството на културата г-н Михаил Швидкой – посланик за особени поръчения на Министерството на външните работи на Руската федерация и специален представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество, съобщиха от министерството.

По време на срещата, която премина в конструктивен дух и приятелска атмосфера, министър Рашидов и Михаил Швидкой направиха преглед на състоянието и перспективите на българо-руските връзки в сферата на културата. И двамата изразиха становище, че трябва да се предприемат усилия за активизиране на сътрудничеството ни в духовната сфера и на двустранния културен обмен.

В тази връзка специалният представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество Михаил Швидкой, който е и бивш министър на културата на Русия, направи предложение да започне подготовката на голяма изложба с нашите прочути тракийски съкровища, която да бъде представена в Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург. На реципрочна основа, част от експонатите от уникалните колекции на Ермитажа, в който се съхраняват над 3 млн. произведения на изкуството от цял свят, ще могат да гостуват в София.

В хода на разговора министърът на културата Вежди Рашидов предложи на г-н Швидкой да стартира подготовката и за организирането на ретроспективна изложба с произведения на прочутия руски авангардист от полски произход Казимир Малевич /1879-1935/, която да бъде представена в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство.

Иска ми се младото поколение у нас да получи възможно по-пълна представа за творчеството на този гениален творец от различни периоди в живота му, отразени в творческите му търсения, стилове и течения, той много силно е повлиял на съвременното изкуство, подчерта министър Рашидов. Според Вежди Рашидов изложбата с произведения на Малевич трябва да бъде открита веднага след като приключи вторият етап от изграждането с европейско финансиране на Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, в резултат от което той вече ще разполага и с много по–голяма изложбена площ.

Предстоящата ретроспективна изложба с произведения на автора на знаменития “Черен квадрат”(1915), който се превръща и в своеобразен манифест на супрематизма, ще бъде едно от най-запомнящите се и най-посещавани събития в културния афиш на българската столица, убеден е министър Вежди Рашидов.

Ермитажът е най-големият музей в Русия и един от най-големите и старите художествени и културно-исторически музеи в света. Общата площ на Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург сега е 233 345 кв. м. В края на миналата година се чества 250-ата годишнина от основаването на най-известния руски музей – Ермитажа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.