Малката Карла вдъхнови предизборната кампания на Иван Портних

Варненският кмет се сдоби с второ дете две седмици преди вота

“Искам още две деца и половин милиард европари за варненци.” С тези думи, казани в едно предизборно интервю, Иван Портних влезе в управлението на Варна. Днес, след едва половин мандат като кмет, младият политик е изпълнил желанието си в много голяма степен. Второто от трите деца, които си пожела - малката Карла, проплака само преди 3 дни във варненската АГ болница, а парите за Варна са много повече от обещаното.

“Плод съм на студентска любов. Майка ми е учила в Москва и там се е запознала с моя баща, който е руснак. След като майка ми завършила образованието си, двамата заживели в България. Аз самият съм роден тук, през целия си живот съм живял в България”, обяснява Портних

произхода на

фамилията си,

странна за българското ухо. Детството му минало в соцпанелка в столичния кв. “Младост”.

Завършил с отличие Френската гимназия. Искал да учи в Английската, но майка му не вярвала, че там е за деца без връзки, и му подала документите във Френската, докато седмокласникът помагал на дядо си на село. Въпреки своите едва 38 години варненският кмет има пъстра професионална биография. Започва да работи още на 14, а като студент дори организира собствено производство.

Завършил е “Международни икономически отношения” в Университета за национално и световно стопанство.

Родителите му отново опитват да го спрат - при приема мястото за тази специалност с френски език било само едно, едва ли щял да успее. Има магистърска степен по бизнес администрация от Франкофонския институт за администрация и управление и от университета в Нант.

“Образование, което ми даде много практически знания и умения. И безценна философия за живота в лицето на единия от преподавателите ми - кандидат за кмет на Нант:

Живей сериозно,

без да се вземаш

насериозно,

ми каза той”, спомня си Иван Портних. Има две магистратури по туристически мениджмънт в университета “Корнел”, САЩ.

Веднага след завършването на университета е избран за ръководен пост в “Данон”. Година по-късно печели конкурс с 500 кандидати за финансист в “Балкантурист”. През 2001 г., едва на 25, вече е финансов директор, а след това и генерален мениджър на комплекс “Гранд хотел Варна”, който включва 5 печеливши хотела, стадион и други спортни съоръжения, конферентен център, спа, паркове, плажни атракциони.

Така става варненец. Признава обаче, че основната причина за това е не работата, а чаровна волейболистка.

“Тук, във Варна, срещнах жената на своя живот. Запознахме се съвсем случайно през 2003 г. И много бързо след това се оженихме. Стана буквално месец след първата ни среща. Беше едно от тези запознанства, които се наричат

любов от пръв поглед

12 г. по-късно двамата продължават да са щастливи заедно. В сряда Портних сподели във фейсбук: “Днес моята прекрасна съпруга Вилислава ни дари с втора рожба - роди се нашата дъщеричка! Рано сутринта си спомних онова неповторимо чувство на тревога, щастие, очакване, любов и радост, което изпитах преди 6 г., когато се роди синът ни Николай! Това са най-истинските мигове от живота ми. Благодаря ти, Вили, за обичта, за разбирането, за търпението и подкрепата, за всичко! Да сте ми живи и здрави - и ти, и децата! Благодаря за грижите на екипа на д-р Танев и на целия медицински персонал на АГ болницата във Варна”, написа кметът минути след раждането на малката Карла.

Днес Иван Портних е кандидат за първия си пълен мандат за кмет на Варна. Предишния - едва 2-годишен, спечели само година и половина след влизането си в политиката. Признава, че е рискувал да съчетае често 16-часовия работен ден на мениджър с партийните ангажименти заради приятелството си с друг млад политик, успял да промени до неузнаваемост града си - кмета на Бургас Димитър Николов. След протестите през зимата на 2013-а във Варна, довели до оставката на предишния кмет, Портних става кмет броени месеци след като се е заклел като общински съветник.

По това време вече е координатор на ГЕРБ за Варна и започва усилено да разследва защо общината не използва пълноценно европейските и националните програми за финансиране. Натъква се на серия от отказани проекти, други пък са затлачени до степен на отпадане, за трети градът и администрацията му нямат готовност. Днес, след малко повече от 2 г. като кмет, може да се похвали с

над 130 млн. лв. по

европейски програми

Сума, над 10 пъти по-голяма от полученото в града от влизането ни в ЕС до 2013-а. В момента администрацията му работи по изпълнението на проекти за 350 млн. лева. Нови 200 млн. са договорените само за следващата година.

Общата сума силно надвишава половината милиард от предизборното желание на кмета през 2013-а.

“Радвам се, че бързо успяхме да наваксаме изоставането на Варна и след подписването на новите договори с министерството на регионалното развитие по оперативните програми за новия период 2014-2020 г., вече изпреварваме Бургас”, коментира кандидатът на ГЕРБ за кмет на морската столица.

Не крие обаче, че винаги намира време за голямата си страст - волейбола. Както и за срещите на любимия си отбор по баскетбол с инвалидни колички.

Най-често виновен
се чувства,

че няма достатъчно време за 6-годишния Николай, който вече учи френски и играе футбол. Когато Портних намери пролука в натоварения си график двамата пътуват из България - таткото държи сам да покаже на сина си местата, свързани с историята на страната ни като Копривщица, Панагюрище, Плиска, Преслав.
Интереса на варненския кмет към историята откриваме и в безпрецедентната за морската столица загриженост за старите сгради - паметници на културата, чиято реставрация започна за първи път от десетилетия.
“За мен е изключително важно да върна духа и облика на стара Варна”, категоричен е Портних.
Раждането на бебето Карла безспорно измести предизборната кампания сред приоритетите на варненския кмет. Но
нестандартното
включване в
политическата
надпревара
като че ли е запазена марка за Иван Портних. Като дебютант през 2013-а той изненада опонентите си с нетипичен ход още в първите дни на кампанията: сам обяви финансовото състояние, с което влиза в политиката.
“Публикувал съм и съм декларирал в Сметната палата всички възнаграждения, които съм получил като мениджър, това може да се провери от всеки. Колкото до имотното ми състояние, притежавам имоти на стойност над 1 млн. евро”, обясни Портних.
Откровеността му обезоръжи спекулациите на опонентите, но с идването на власт на кабинета “Орешарски” му докара пълна проверка на имотното и финансовото състояние на семейството му. Ревизията установи пълно съответствие на доходите му с декларираното и платеното под формата на данъци към държавата. Установиха и че
не съм обеднял
като кмет,

шегува се Портних, но признава, че изрядните документи не отказали дроновете да навестяват въздушното пространство над дома на семейството му във варненската местност Ален мак.
“Без да съм се вземал на сериозно, в професионалния си живот съм обсебен от работата и съм перфекционист. Това са две неща, които не пречат едно на друго. Като мениджър работният ми ден никога не е бил по-малко от 16 часа, включително през почивни дни, празници и т.н. Така е и в кметския кабинет. Който обаче е доста по-голям - започва някъде под Франгата и завършва на Фичоза”, казва Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица