Премиерът се срещна с генералния директор на Международната организация по лозата и виното

Министър Ананиев: Стриктно спазваме мерките на ЕС за коронавируса

Борисов към шефа на АПИ: Защо ми правите номера с тол системата!? (СНИМКИ) Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя или от съседните места, попита гневно премиерът

Борисов се срещна с президента на Федералната разузнавателна служба на Германия

Фондация „Тракия“: Властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция „Васил Божков“

Прокуратурата подхваща хулигана с джип „Порше“, който засече кола и спря пред нея в лявата лента на магистрала „Тракия“

Вандали отрязаха с флекс камера на тол системата (СНИМКИ) Повреденото съоръжение се намира на пътя към Бистрица

Цвета Караянчева: Съвременните ни послания никога не успяват да се извисят до подвига, до волята, до гения на Апостола

За колко сребърника е продаден Левски

Американски прелести с размер XXL в тежка категория

15 нови случая на новия коронавирус в Южна Корея и 1 в Хондурас

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Полиция блокира шуменското село Стоян Михайловски

Изпълнителната комисия на ГЕРБ не прие оставката на Георги Мараджиев като областен координатор на партията в Пловдив

Президентът реши да олекне още повече И намек няма за диктатура у нас, по-скоро се наблюдава тенденция към хаотичност

Успешното зачеване зависи от образователния ценз

Образователното ниво на жената, начинът й на живот и хранене, социално-икономическият й статус и качеството на здравните и социалните грижи, които получава, оказват съществено влияние върху шансовете й за успешно забременяване и раждане. Това показват все повече изследвания, пише в Националната здравна стратегия 2020, която здравният министър д-р Петър Москов ще предложи за гласуване на парламента.

Според документа деца от семейства с по-нисък социален статус или от уязвими групи често се раждат с по-ниско тегло от средното. А от него зависи дали бебето ще оцелее, дали ще расте здраво и дали ще се справя добре в училище. Затова здравното министерство предвижда мерки, с които да подобри здравната култура и информираността на младите хора за сексуалното и репродуктивното здраве, за превенцията на полово предаваните инфекции, храненето и грижите за кърмачета и малки деца.

Работата съсипва здравето на всеки трети

Работата съсипва здравето на всеки трети. Причината е, че 30% от работните места в Европа са свързани с неблагоприятна и опасна среда.

Това става ясно от проекта на Националната здравна стратегия 2020, изготвен от МЗ.

Установено е, че професионалните фактори са причина за 37% от всички случаи на оплаквания от болки в гърба, за 16% от регистрираните пациенти със загуба на слуха, за 13% от хроничните обструктивни белодробни болести, за 11% от хората с астма. Не само това, но на опасната работа се дължат 9% от случаите на рак на белия дроб, 2% от тези на левкемия и 8% от депресиите, открити сред населението.

„В България стават над 3000 трудови злополуки годишно, 4% от тях завършват със смърт, а 2% – с инвалидизация“, четем в още в стратегията. Затова МЗ предвижда да се разшири основният пакет от дейности, платени от НЗОК, с които да се покрива профилактиката, диагностиката и лечението на заболяванията най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност.

Документът предвижда да се създават условия за отдих, възстановяване и рехабилитация на работещите, но не става ясно как точно ще се случи това. А работодателите ще трябва да поемат лична отговорност за здравето и безопасността на служителите си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.