Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Успешното зачеване зависи от образователния ценз

Образователното ниво на жената, начинът й на живот и хранене, социално-икономическият й статус и качеството на здравните и социалните грижи, които получава, оказват съществено влияние върху шансовете й за успешно забременяване и раждане. Това показват все повече изследвания, пише в Националната здравна стратегия 2020, която здравният министър д-р Петър Москов ще предложи за гласуване на парламента.

Според документа деца от семейства с по-нисък социален статус или от уязвими групи често се раждат с по-ниско тегло от средното. А от него зависи дали бебето ще оцелее, дали ще расте здраво и дали ще се справя добре в училище. Затова здравното министерство предвижда мерки, с които да подобри здравната култура и информираността на младите хора за сексуалното и репродуктивното здраве, за превенцията на полово предаваните инфекции, храненето и грижите за кърмачета и малки деца.

Работата съсипва здравето на всеки трети

Работата съсипва здравето на всеки трети. Причината е, че 30% от работните места в Европа са свързани с неблагоприятна и опасна среда.

Това става ясно от проекта на Националната здравна стратегия 2020, изготвен от МЗ.

Установено е, че професионалните фактори са причина за 37% от всички случаи на оплаквания от болки в гърба, за 16% от регистрираните пациенти със загуба на слуха, за 13% от хроничните обструктивни белодробни болести, за 11% от хората с астма. Не само това, но на опасната работа се дължат 9% от случаите на рак на белия дроб, 2% от тези на левкемия и 8% от депресиите, открити сред населението.

„В България стават над 3000 трудови злополуки годишно, 4% от тях завършват със смърт, а 2% – с инвалидизация“, четем в още в стратегията. Затова МЗ предвижда да се разшири основният пакет от дейности, платени от НЗОК, с които да се покрива профилактиката, диагностиката и лечението на заболяванията най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност.

Документът предвижда да се създават условия за отдих, възстановяване и рехабилитация на работещите, но не става ясно как точно ще се случи това. А работодателите ще трябва да поемат лична отговорност за здравето и безопасността на служителите си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.