Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

По-ниски глоби за тясна свободна зона на плажа

Максималната санкция за концесионерите нарушители пада

от 50 000 лв. на 30 000 лв.

Сключените договори за концесия на плаж няма да се променят, ще се съхраняват в нова сграда

Министерството на туризма предлага максималните глоби за концесионери, които газят правилото 50% от плажа да е свободна зона за разполагане на чадъри от туристи, да бъдат намалени от 50 000 лв. на 30 000 лв. Това става ясно от проект на промени в Закона за Черноморското крайбрежие, с които концесиите на плажовете ще се прехвърлят от Министерството на регионалното развитие към Министерството на туризма.

В проекта се предлага фирми с такова нарушение да се наказват с имуществена санкция от 10 000 лв. до 30 000 лв. Същата ще и глобата за заведения за бързо обслужване, чиято допълнителна търговска площ на плажа надскача 2%. По сега действащия закон наказанията са от 10 000 лв. до 50 000 лв.

“Тези глоби от 10 000 до 50 000 лв. са се отнасяли за много нарушения, включително и незаконно строителство на плажа. Не разполагаме с информация какви глоби са били налагани досега за нарушения на свободната зона на плажа, но смятаме, че няма логика да е налагана най-високата глоба, защото има по-тежки нарушения, като строеж на хотел например”, коментираха пред “Труд” от кабинета на министър Николина Ангелкова.

Глобите за физически лица, нарушаващи 50% изискване за свободна зона стават от 2000 до 5000 лв. В момента са от 1000 до 10 000 лева.

Реакция

МРРБ: Налагали сме максималната санкция

“Налагали сме максималната санкция от 50 000 лв. за неспазване на свободната зона, в която туристите сами да слагат чадърите си. Министерството на туризма няма как да знае това, защото няма информацията, а и договорите с концесионерите са търговска тайна”, коментираха пред “Труд” от ведомството на министър Лиляна Павлова. Общо наложените санкции за този летен сезон били 1 млн. лв.

Глоби за 420 хил.лв. са наложени за административни нарушения на 31 морски плажа по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а близо 600 хил. лв. са санкциите за констатирани повторни нарушения съгласно договорните клаузи в договорите. Пет плажа са били санкционирани, че не спазват 50% свободна зона. Прекратени са заради сериозни нарушения договорите за концесия на плажовете „Обзор-централен“, „Слънчев бряг-север“, „Ахтопол-север“ и „Несебър-юг“.

Обещание

Сключени договори няма да се променят

Сключените договори за концесии на морските плажове ще трябва да се прехвърлят до 30 дни в министерството на туризма от приемането на поправките в закона за Черноморското крайбрежие. Те обаче няма да се променят, личи от проекта.

Концесионерите обаче ще бъдат задължени до 1 юни 2016 г. да представят в Министерството на туризма искане за утвърждаване на нови схеми за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения. Ведомството пусна обществена поръчка частна фирма да напише критериите, по които ще се отдават занапред.

Методиката трябва да е готова до февруари 2016-а и фирмата, която ще я изготви, ще получи 42 000 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.