Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Българи дариха 178 000 евро за бебето Анди Чернодробната трансплантация ще е в Германия, някой от родителите ще е донор

Младен Маринов: Предприемаме всички мерки за засилена охрана на границата

Борисов към Шарл Мишел: Безопасността на външните граници има пряко отношение към общата сигурност на ЕС

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха проблема с мигрантите в Турция

Първите тестове за коронавирус в отбора на „Лудогорец“ са отрицателни

Турция пусна бежанците (обзор) Премиерът Борисов прати армия и жандармерия по границата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ангела Меркел разкритикува нападението срещу турски войници в Сирия

Турция е поискала от Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

ВМА: Всички проби, изследвани за коронавирус днес, са отрицателни

По-ниски глоби за тясна свободна зона на плажа

Максималната санкция за концесионерите нарушители пада

от 50 000 лв. на 30 000 лв.

Сключените договори за концесия на плаж няма да се променят, ще се съхраняват в нова сграда

Министерството на туризма предлага максималните глоби за концесионери, които газят правилото 50% от плажа да е свободна зона за разполагане на чадъри от туристи, да бъдат намалени от 50 000 лв. на 30 000 лв. Това става ясно от проект на промени в Закона за Черноморското крайбрежие, с които концесиите на плажовете ще се прехвърлят от Министерството на регионалното развитие към Министерството на туризма.

В проекта се предлага фирми с такова нарушение да се наказват с имуществена санкция от 10 000 лв. до 30 000 лв. Същата ще и глобата за заведения за бързо обслужване, чиято допълнителна търговска площ на плажа надскача 2%. По сега действащия закон наказанията са от 10 000 лв. до 50 000 лв.

“Тези глоби от 10 000 до 50 000 лв. са се отнасяли за много нарушения, включително и незаконно строителство на плажа. Не разполагаме с информация какви глоби са били налагани досега за нарушения на свободната зона на плажа, но смятаме, че няма логика да е налагана най-високата глоба, защото има по-тежки нарушения, като строеж на хотел например”, коментираха пред “Труд” от кабинета на министър Николина Ангелкова.

Глобите за физически лица, нарушаващи 50% изискване за свободна зона стават от 2000 до 5000 лв. В момента са от 1000 до 10 000 лева.

Реакция

МРРБ: Налагали сме максималната санкция

“Налагали сме максималната санкция от 50 000 лв. за неспазване на свободната зона, в която туристите сами да слагат чадърите си. Министерството на туризма няма как да знае това, защото няма информацията, а и договорите с концесионерите са търговска тайна”, коментираха пред “Труд” от ведомството на министър Лиляна Павлова. Общо наложените санкции за този летен сезон били 1 млн. лв.

Глоби за 420 хил.лв. са наложени за административни нарушения на 31 морски плажа по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а близо 600 хил. лв. са санкциите за констатирани повторни нарушения съгласно договорните клаузи в договорите. Пет плажа са били санкционирани, че не спазват 50% свободна зона. Прекратени са заради сериозни нарушения договорите за концесия на плажовете „Обзор-централен“, „Слънчев бряг-север“, „Ахтопол-север“ и „Несебър-юг“.

Обещание

Сключени договори няма да се променят

Сключените договори за концесии на морските плажове ще трябва да се прехвърлят до 30 дни в министерството на туризма от приемането на поправките в закона за Черноморското крайбрежие. Те обаче няма да се променят, личи от проекта.

Концесионерите обаче ще бъдат задължени до 1 юни 2016 г. да представят в Министерството на туризма искане за утвърждаване на нови схеми за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения. Ведомството пусна обществена поръчка частна фирма да напише критериите, по които ще се отдават занапред.

Методиката трябва да е готова до февруари 2016-а и фирмата, която ще я изготви, ще получи 42 000 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.