Саудитец отряза ръката на индийска прислужница, Индия поиска наказание

Външното министерство на Индия поиска от властите в Саудитска Арабия да накажат мъж, отрязал ръката на индийка. Жената е била осакатена докато работела като домашна помощница в дома на арабина, съобщава „Ал Джазира”. Ню Делхи настоява за „сурово наказание” срещу нападателя на индийката Кастури Муниратинам.

„Както многоуважаемият министър на външните работи заяви днес, този брутален инцидент е дълбоко обезпокоителен. Представители на нашата мисия посетиха г-жа Кастури в болницата. В момента състоянието й е стабилно”, се казва в изявлението.

Министърът на външните работи Шушма Сварадж нарече нападението „неприемливо” и и добави, че е „обезпокоена за бруталния начин”, по който е третирана Муниратинам.

58-годишната индийка пристигнала в Саудитска Арабия от южна индийски щат Тамил Наду. По време на службата си при своя работодател тя ставала много пъти жертва на насилие. При последния си опит да избегне малтретирането ръката й е била отсечена, съобщават нейни роднини. Това се случило преди три месеца.

„Дясната й ръка е отрязана от нейния работодател, когато тя се опитала да избяга от поредното насилие, тормоз и непоносими условия на работа”, разказа сестра й Виякумари. На Муниратинам била обещана заплата от 180 долара на месец, с които тя възнамерявала да изплати дълговете на семейството си.

„Но на нея не й е плащано. Давана й е съвсем малко храна и не й е разрешавано да говори със семейството си. Сега тя иска само да се прибере у дома”, добавя Виякумари.

Проблемите за Муниратинам, която е една от петте домашни помощници на кръвожадния арабин, започнали, когато тя се оплакала на местните власти за тежкото си положение. След зловещия инцидент състоянието й е стабилизирано и сега се полагат усилия тя да бъде върната вкъщи.

Стотици хиляди индийци си изкарват хляба в Саудитска Арабия, но оплакванията от лошо отношение постоянно се увеличават. През септември видеоклип, на който саудистки работодател пребива жестоко млад индийски работник, беше разпространено в социалните мрежи и предизвика вълна от недоволство.

Остра реакция имаше и след като първият секретар на посолството на Саудитска Арабия напусна Индия, закрилян от дипломатическия си имунитет, въпреки че беше обвинен, че е държал в плен две непалски девойки и системно ги е изнасилвал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят