Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

„Уикилийкс“ публикува спорната глава на Транстихоокеанското споразумение за интелектуалната собственост

Сайтът „Уикилийкс“ публикува една от най-спорните глави в подписаното наскоро Транстихоокеанско споразумение (ТРР) – тази за интелектуалната собственост. Според медията тя съдържа закони и разпоредби, които ще имат „широк ефект върху интернет услугите, лекарствата, гражданските права и биологичните патенти“, пише британският в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Идеята, която стои зад ТРР е свободната търговия сред държавите членки на договора, който цели да намали търговските ограничения, да създаде общи стандарти за интелектуална собственост, да наложи стандарти за работа и опазване на околната среда и др. Споразумението обаче стана обект на много критики във времето, заради абсолютната секретност, при която беше договорено между държавите по него – Виетнам, Перу, Мексико, Малайзия, Япония, Канада, Австралия, САЩ, Сингапур, Нова Зеландия, Чили и Бруней. Заедно те съставят 40% от световния БВП. Според други ТРР ще наложи значително по-строги правила за интелектуалната собственост, които биха могли да разширят законите за авторското право и да наложат по-строги наказания за неправомерното споделяне на информация.

Според редица търговски организации и икономисти новото споразумение „обслужва интересите на богатите“ и се грижи за нуждите на корпорациите, вместо за гражданите на държавите членки. Притеснения се появиха покрай него и заради ефекта, който би имало върху цените на лекарствата – с разширяването на законите за интелектуална собственост на определена марка лекарства и със забавянето на разработването на по-евтин заместител, което би могло да доведе до това по-бедните хора да трябва да чакат по-дълго, за да се сдобият с необходимите им лекарства. Главата, публикувана от „Уикилийкс“ засяга именно тези въпроси и се смята за една от най-спорните в документа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.