Държавата и Кобрата влязоха в конфликт

Българин убит при атентата в Германия (обзор) Девет души загинаха, а над 12 пострадаха

Шуменци се ожениха след предложение на 14 февруари 10 сватби на огледалната дата

САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Премиерът Борисов и Кристалина Георгиева инспектираха депо за отпадъци в Перник

Премиерът Бойко Борисов и вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева инспектираха новопостроеното депо за твърди битови отпадъци в Перник, съобщи „Фокус”.

На инспекцията присъства и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Депото е разположено на 140 дка, върху терен, където се е помещавало най-старото сметище на Перник в местността „Чокладиновец“ в землището на село Люлин. То ще обслужва шестте общини на територията на Пернишка област със 170 населени места и 133 001 души население. Годишният му капацитет е 47 000 т. В изграждането на депото са инвестирани 21 467 427 лева. С пускането в експлоатация на новопостроеното регионално депо за твърди битови отпадъци в Перник, сегашното сметище ще бъде рекултивирано и закрито.Стойността на депото е 21 467 427, 26 лв. След предварително третиране и обезвреждане отпадъкът ще бъде силно минимизиран.

„Благодаря на правителството, че довърши започната работа“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева. „Преди година фондовете бяха спрени и само с решителността на това правителство, ние можем да правим живота на хората по-добър”, добави тя. Георгиева подчерта, че усвояването на европейските фондове не означава само да се реализират проекти, а и работни места за хората. „40 души от региона ще работят. Много позитивни за отзивите как работи България”, коментира тя. Георгиева изтъкна, че се гордее, че страната ни е между водещите в усвояването на европейските средства. „Ние сме на 8 място в усвояването благодарение на правителството, а до преди година бяхме на опашката”, подчерта Кристалина Георгиева.

Според нея било изключително важно местното ръководство да предлага добри проекти и увери, че те ще бъдат подкрепени. „България е най-големият нетен бенефициент, най-много получава спрямо това, което дава в ЕС, но допреди една година нищо не означаваше, защото не усвоявахме парите”, поясни тя.

За водния цикъл на Перник тя посочи, че в новия програмен период има много добри проекти, предложени от България. „Смятам, че шансовете са много добри. За тези седем години имаме 32 млрд. лева, които да усвоим от ЕС”, каза още тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.