„Ердоган е убиец”, крещят хиляди турци

Кюрдският лидер Демирташ преброи поне 128 жертви в Анкара

Мощни протести срещу правителството след терористичните актове

Вълна от протести се надигна срещу турския президент Реджеп Ердоган и правителството на Ахмет Давутоглу след най-кръвопролитния терористичен акт в историята на модерна Турция.

Лидерът на опозиционната Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ отхвърли непрестанно повтаряната мантра на проислямистката власт, че терорът бил атака срещу единството на нацията и държавата. “В събота мафиотската държава с манталитет на сериен убиец атакува народа си, как може властта, която знае кога всяко пиле с кое крило пърха, да не може да предотврати тази касапница в сърцето на Анкара!”, заяви кюрдският политик, известен още с прозвището Турския Обама.

Той участва в многохиляден протест вчера близо до мястото на двете самоубийствени експлозии до централната столична гара. Участниците скандираха “Ердоган е убиец” и “Оставка”. Полицията ги разгони със сълзотворен газ, но по-късно все пак допусна около 70 души да положат цветя в памет на жертвите на лобното им място. Демирташ призова последователите си да не отговарят на насилието с насилие, а да накажат президентската Партия на справедливостта и развитието на предсрочните избори на 1 ноември.

Според него загиналите са поне 128, като 120 от тях са демонстрирали за мир и срещу тероризма кюрди. Официалните правителствени данни вчера сочеха 95 убити и 246 ранени. До късно снощи никой не бе поел отговорност за касапницата, а властите докладваха “частична идентификация” на един от двамата атентатори самоубийци - бил мъж на 25-30 години.

На поне 10-хилядна демонстрация в Истанбул в събота вечерта се стигна до безредици, като полицията стреля във въздуха, за да разгони участниците. Протести имаше и в Измир, Диарбекир и Батман, както и в Париж, Страсбург и Цюрих.

Давутоглу заяви, че двама бомбаджии били заловени в Истанбул и Анкара малко преди атентатите в столицата. За отлагане на изборите не можело да става и дума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят