Нейнски: Няма официална версия кой стои зад атентата в Анкара

„До момента 128 загинали, а 160 са пострадалите. Някои от тях са в много тежко състояние. Това е най-кървавият атентат в Турция до този момент и държавата е в шок. Има много остри гласове от страна на опозицията. В същото време много от анализаторите виждат опит да се дестабилизира Турция непосредствено преди изборите и в контекста на цялата криза в района. Това е и причината, поради която властите отправят призив към партиите за обща позиция срещу терора и казват, че терорът няма добро и лошо лице и че трябва да има общ отпор на държавата срещу тероризма”, обяви за „Здравей, България” посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Припомняме, че двете експлозии избухнаха в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. Взривовете станаха под надлез до железопътната гара на Анкара. В съботната сутрин там се събирали за разрешен от властите протест активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации.

Тя заяви още, че няма официална версия за това кой стои зад атентата.

„Най-натрапчиво се налага версията за „Ислямска държава”, може би защото се прави паралел, най-вече от опозицията, между този и предишния атентат през юни преди предишните избори. Това е паралел, който се прави от службите за сигурност, включително и от политиците, най-вече от опозиционния лидер Демирташ. Във връзка с включването на Турция към коалицията срещу „Ислямска държава” бяха отправени заплахи към Турция и към президента Ердоган. Официална информация почти липсва, но усилено се разпространява тази версия – че мъж и жена са се самовзривили в центъра на Анкара”, каза Надежда Нейнски и добави, че може би днес до края на деня ще излезе официалната версия за атентата.

Двете експлозии прогърмяха вчера в района на жп гарата в Анкара по време на митинг, в който участниците призоваха за край на конфликта между забранената в Турция Кюрдска работническа партия и властите в страната.

От турската полиция съобщиха, че взривните устройства, използвани при терористичните атаки в Анкара и в Суруч през юли тази година, са аналогични - направени са от тротил и са снабдени с поразяващи елементи във вид на метални топчета.

Турските власти изясниха, че един от атентаторите-самоубийци, които стоят зад експлозията в Анкара, е мъж на възраст между 25 и 30 години. На местопроизшествието са взети пръстови отпечатъци от повече от 160 загинали и ранени. По-късно е изяснено, че един от отпечатъците вероятно принадлежи на бунтовник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят