След 9 години работа в Азербайджан - президентът на „Интер“ Георги Николов свидетел по мегадело

Президентът на футболния клуб „Интер Баку “ Георги Николов е призован като свидетел по мега дело, свързано с Международната банка на Азербайджан, която е създател и собственик на клуба. Поради тази причина той няма да присъства на квалификацията България - Азербайджан в София на 13 октомври, каквито планове имаше.
Проблемите за Николов започват през месец март, когато настъпват промени в структурата на генералния спонсор на клуба. Българинът не може да напуска страната, защото е свидетел на дело,свързано с МБА. Досега той запазваше пълно мълчание за сериозната ситуация. За първи път доказалият се в Баку специалист говори пред „Труд“.

Георги Николов поема поста президент на „Интер Баку“ през 2006 г., като за 9 сезона отборът печели 2 титли на страната, три пъти е втори и два пъти трети. През 2011 г. „Интер“ триумфира с купата в силния турнир на шампионите от страните на бившия СССР. От 2008 г. клубът е неизменен участник в европейските турнири, като върхът е този сезон - достигане до трети кръг в Лига Европа, където отпада от „Атлетик“ (Билбао) след 0:2 в Испания и 0:0 в Баку. Николов е роден в Ямбол, завършил е НСА със специалност учител и треньор по тенис. Работил е за австрийска туристическа компания, бил е спортен директор в курорта Албена, началник отдел „Спорт” в община Варна.

Георги Николов:
Нямам грехове в работата си в Азербайджан

- Защо няма да ви видим на мача, г-н Николов? Вие толкова години работите в системата на азербайджанския футбол, познавате го и милеете за него. През юли в азербайджанските спортни медии се появи информация, че имате забрана за напускане на страната...
- Много ми се искаше да дойда, бях планирал такова посещение, но има пречки, свързани лично с мен. Призован съм като свидетел по дело в Баку, свързано с Международната банка на Азербайджан. Като свидетел ми бе казано, че не мога да напускам страната.

- Все пак сте свидетел, а не обвиняем, нали?
- В никакъв случай не съм обвиняем. Вътрешното министерство на Азербайджан ме уведоми, че съм свидетел, но трябва да остана тук.

- Не е ли абсурдно, че не сте обвиняем, а не може да напускате страната?
- Да, изключително странно е. Един свидетел може да пътува и доколкото знам, между нашите две държави има споразумение за взаимодействие в областта на правото и съдопроизводството, т.е. мога да давам показания и в България.

- На практика не сте ли заложник?
- Така се получава колкото и да не ми иска да го кажа. Разрешението ми за престой в Азербайджан изтече и ситуацията е сложна. Не мога да си тръгна, а и не мога да остана. Поне миграционните власти преди два дни приеха моите документи за продължаване на визата, обаче не е известно дали ще ми разрешат.

- Продължавате ли да сте президент на клуба?
Все още съм и сега разговаряме от офиса ми. Имам ангажименти и ги изпълнявам.

- В тази ситуация какво е вашето желание - да си тръгнете или да работите?
- Тече процес на смяна на собствеността на клуба, вероятно скоро ще бъде завършен и новият собственик може да пожелае да назначи нов екип. В такъв случай не ми остава друго освен да си тръгна.

- Какво съдействие срещнахте от българските власти в Баку и у нас?
- Обърнах се към посолството ни в Баку в началото на август. Консулът докладва на посланика. Госпожа посланикът Мая Христова обеща да направи всичко по своите възможности за моя проблем и изпрати писмо, с което информира Външното министерство в София.

- А резултатът какъв е?
- Все още чакам резултат.

- На какво разчитате?
- На справедливо и разумно законово решение на институциите в Баку. И на помощ от българските власти.

- Досега имали ли сте проблеми в Азербайджан?
- Никога. Напротив, отношението на местните хора и институции е изключително добронамерено. Винаги ми е била оказвана пълна подкрепа в работата. Тук имам толкова много приятели.

Но нещо се е случило... Нашият клуб е част от холдинг под ръководството на банката, която е учредител и собственик на клуба. Тя финансираше клуба по три направления - спонсорство, реклама и кредитириране, като средствата по третото се използваха само за базата и строителство на нови обекти. Настъпиха изменения в ръководството на банката и холдинга. Започна одит и следствие. Затова клубът попадна в списък на организации, кредитирани от банката. Това е причината за ситуацията с мен.

- Не се ли търсят изкупителни жертви?
- Би било много жалко, ако е така. За всички средства, които клубът е получавал, има надлежно водена финансовоотчетна документация. С кредитите са построени реално съществуващи и работещи обекти. Аз твърдя, че всички средства, предоставени на клуба от банката, са изразходвани точно и целесъобразно по предназначение. На това съм държал стриктно и съм търсил отговорност през всичките години.

- Лично за себе си имате ли притеснения.
- Притесненията ми са, че съм в едно неопределено състояние. За да пребивавам тук, както във всяка държава, трябва да имам разрешение, което до този момент не е подновено.Едновременно с това не мога да напускам страната и да пътувам по лични и служебни дела. Това е притеснителното.

- Искате ли чрез вестника да се обърнете за подкрепа към българските власти?
- Бих искал да го направя. Нека държавните институции знаят, че помагат на човек, който няма никакви грехове към законите на Азербайджан. В това съм категоричен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт