Историята на Иззетин и Хатидже, преживели атентата в Анкара

След двойния атентат в турската столица Анкара в събота, "Ройтерс" показа снимката на мъж, който прегръща жена. И двамата са с окървавени лица.

Турският вестник "Хюриет" разказва историята на емблематичния кадър.

Иззетин Чевик е учител, който работи в югоизточната провинция Шанлъурфа. Той, съпругата му Хатидже и сестра му Нилгюн пристигат в Анкара на 10 октомври, за да се включат в мирното шествие срещу конфликта между турската армия и бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Две от децата му остават в Шанлъурфа, но дъщеря му Башак Сидар, която учи за строителен инженер в турската столица, се присъединява към протеста.

Хатидже и Иззетин се срещат с Башак пред централната жп гара в Анкара, където малко по-късно два взрива ще отнемат живота на 128 души - най-кървавия атентат в историята на страната.

Башак и нейната леля Нилгюн загиват на място. Чевик оцелява с леки наранявания, докато съпругата му Хатидже има увреждания на очите. Снимката на Чевик, който прегръща пострадалата си жена, се превърна в символ на трагедията. Емблематичният кадър се появи на първа страница на "Хюриет" и на редица други издания.

Ден след атаката Чевик се връща у дома, за да погребе дъщеря си и сестра си.

"Дъщеря ми беше четвърта година студентка в университета "Атълъм" в Анкара. Тя дойде при нас, докато я чакахме на определеното място за среща. После влязохме вътре. Бяхме доверчиви хора и искахме само мир. Но те ни причиниха това в сърцето на Анкара. Мъката ни е безкрайна. Всичко, което искам сега, е да бъдем оставени на мира. Жена ми се намира в болница за лечение. Не искам да казвам нищо повече", споделя Чевик пред "Хюриет".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят