Главният прокурор поиска имунитетите на Сидеров и Чуколов. Лидерът на „Атака“: И аз ще поискам имунитета на Сотир Цацаров (обзор)

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искания за сваляне на имунитетите на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов, за да бъдат разследвани за хулиганска проява.

Искането е във връзка със среднощния скандал в петък, който избухна, след като националистите обвиниха продавач на магазинче тип „клекшоп“ на ул. „Раковски”, че продава цигари без бандерол и наркотици. При разправията собственикът на магазина Йордан Симеонов твърди, че бил ударен с шамар от Чуколов, а съпругата му - блъсната от Сидеров.

От искането на главния прокурор се разбира, че по време на скандала и Сидеров, и Чуколов са ударили полицаи.

„Доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов в съизвършителство са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта - полицаи при СДВР, и се е отличавало по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост“, посочва главният прокурор.

„Няма основание за искане на имунитета ми, ако все пак ми го поискат, това ще бъде съчинено искане. И аз тогава ще се занимавам с тези, които го направят. Аз ще поискам имунитета на този, който иска моя имунитет - главният прокурор.“ С тези думи по-рано Сидеров отговори на въпроса дали сам ще се откаже от депутатската си защита. Изявлението си направи в Софийския градски съд, където се гледа друго дело срещу него - за хулиганство и нанасяне на телесна повреда на полицай. Случаят е от 6 януари м.г. и се разигра на летище Варна.

Лидерът на „Атака“ определи поведението си като „доблестно“ и заяви, че никой не е удрял. Каза също, че ще съди главния секретар на МВР и градския прокурор, защото изнесли данни от разследването.

Делото започна с час закъснение заради липса на свободна зала. Когато процесът започна, лидерът на „Атака“ вече го нямаше.

„Заради това, което се случи пред залата (изявленията му – б.а.), г-н Сидеров не беше в състояние да остане“, каза адвокат Явор Нотев, който е депутат от „Атака“. После уточни, че клиентът му настоявал лично да се защитава и помоли процесът да бъде отложен. Съдия Мариета Райкова отказа, защото подсъдимият не е длъжен да присъства. Тогава Нотев заяви, че Сидеров не желае да бъде защитаван в негово отсъствие и с другите двама адвокати напуснаха залата.

Искането за отнемане на имунитетите може да бъде разгледано най-рано на 28 октомври, тъй като депутатите са във ваканция преди местния вот.

Коментари

Задължително поле