През 2050 г. ще го правят всички: Робосекс

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Според технологичния детерминизъм - основен дял от философията на техниката - основното предназначение на машините е да облекчат всекидневието на човека, като го освободят от тежък физически труд или рутинна работа. Различните механични устройства служат също за по-висока ефективност и производителност, по-разумно използване на природните ресурси и - не на последно място - намаляване на вероятността от грешки при сложни дейности, в които човекът поради биологичните си ограничения често се проваля.

Едва ли философската школа, която е съставила основните постулати на технологичния детерминизъм, е предвиждала, че един ден ще се появи феномен като секс с роботи. Но ако се позамисли човек, всичко от дефиницията пасва: копулацията с машина ще освободи човека от тежък физически труд и рутинна работа - на много хора няма да им се налага да се потят. Да не говорим за по-високата ефективност в любовната игра, по-разумното използване на природните ресурси и намаляването на вероятността от грешки при сложни дейности.

А времената, когато това ще е възможно, не са далеч - експертът по футурология д-р Иън Пиърсън смята, че ще съвкуплението с роботи ще стане реалност след около едно десетилетие, а до 2050 г. ще е много по-разпространено от старомодното между човек и човек. Ученият допълва, че в по-близко бъдеще, през 2030 г., повечето хора ще използват някаква форма на виртуална сексреалност, независимо дали я споделят с партньор, или са сами. Това неминуемо ще доведе до окончателното разграничение между секс и любов.

„Ще разполагаме не само с виртуални еротични играчки и възбуждащи приложения за компютри и телефони, но и с устройства, които ще могат да установяват директна връзка с нервната ни система и с фантазиите ни“ - пише Пиърсън в доклада си. - „Ще бъде възможно да споделяте образи от фантазиите си с други хора, да чувствате тяхната възбуда по електронен път и направо да стигнете до оргазъм с докосването на една иконка или дори да изпратите оргазъм на някого под формата на съобщение. Сексът ще бъде по-лесен, по-безопасен, по-забавен и ще се прави много по-често.“

Друго предсказание е, че през 2035 г. повечето двойки ще ползват виртуална реалност в спалнята, за да пресъздават най-различни сюжети и дори да променят за себе си начина, по който партньорът им изглежда.

Крис Симс, основател и директор на „Бондара“, една от водещите фирми за сексиграчки в света, споделя обезпокоен: „Спомням си, че в началото на 90-те гледах филма „Разрушителят“ и имаше една култова сцена, която се развива през 2032 г. и в която Сандра Бълок носи слушалки и се опитва да прави виртуален секс със Силвестър Сталоун. Тогава се смях на представата за това колко би било абсурдно в бъдещето хората да нямат физически контакт помежду си - сега това ми се струва напълно възможно.“

Прогнозите на д-р Пиърсън обаче се разминават с идеята за слушалките: според него хората най-вероятно ще носят някакъв вид очила или „активни“ контактни лещи, свързани с нервната система, които ще могат да записват и възпроизвеждат различни усещания. Комуникацията с истински човек ще може да бъде заменяна с реалистична триизмерна виртуална среда, в която всеки ще има възможност да си избере в каква роля да се постави: „Ще можете да се превъплътите във всякакви персонажи, които сами ще изграждате, за да задоволите най-дивите си фантазии, и никой освен вас няма да знае за това... Ще можете също така да включвате истински хора във въображаемите си сюжети или да си измисляте съвършено нови герои.“

С „активните“ контактни лещи хората ще могат да правят най-стандартен секс с партньора си, но вместо него да виждат съвсем друг човек, например Скарлет Йохансон или Анджелина Джоли, или пък да променят лицето и тялото на любимия си човек по начин, който да ги възбужда най-много. Ако половинката ви е качила няколко килца по Коледа, слагате лещите и всичко е наред. Тази технология би трябвало да осигурява на всички „сигурността и удобството да са със своя възлюбен или своята възлюбена, но едновременно с това да са способни да изживеят най-лудите си фантазии“. Пиърсън допълва, че „сексът и удоволствието от него са били от огромно значение за човешката раса през цялата й история и това ще си остане така. Новата технология ще преобразува възможностите и ще задълбочи желанията. Човешките ценности ще се нагодят спрямо това и любовта ще остане важна въпреки тези промени. Ако можем да запазим обичта и емоционалните си отношения, но правим по-хубав и по-безопасен секс, и то в по-големи количества, къде е проблемът?“

Освен всичко изброено дотук, докладът предвижда и на пръв поглед практична иновация: само едно кликване ще е достатъчно, за да изживеем оргазъм, защото ще имаме технологична връзка с най-важните нервни центрове на удоволствието.

Очаква се, че само след 10 години в стриптийз баровете ще танцуват сексапилни роботи, а много богаташи вече ще могат да си позволят подобни машини за лично ползване. „Сексботите“ ще имат функцията да водят и разговор, но от собственика ще зависи каква самоличност ще настрои. Според Пиърсън устройствата ще са най-подходящи за хора, които искат да изживеят сексуалните си мечти, но биха предпочели това да се случи, без да се ангажират емоционално.

Разбира се, подобни предсказания не се харесват на всекиго. Британската професорка по технологична етика Катлийн Ричарсън смята, че тези иновации сериозно ще застрашат истинските междучовешки взаимоотношения: „Сексботите, изглежда, са основният фокус на съвременната роботика и моделите, които се проектират, са много притеснителни. Създаването им ще допринесе за разрушаването на много връзки както между мъже и жени, така и между деца и родители, между мъже и мъже и между жени и жени.“ Друг основен проблем според Ричардсън е, че това ще засили най-просташките стереотипи за жените и възгледа, че една връзка не трябва да бъде нищо друго освен физическа. Това вдъхновява професорката да оглави кампания срещу развитието на подобни технологии.

Но нищо не я е обезпокоило така, както прогнозата на Пиърсън, че хората със сигурност ще се влюбват в роботи и че е много възможно самите роботи да се влюбват един в друг, както и да започнат да правят секс без участието на човек. Още по-фантастични предположения има инженерът и писател Джордж Заркадакис, който пише в британския вестник „Телеграф“, че роботите ще започнат да забременяват както от други роботи, така и от хора, като резултатът в последния случай ще е нов хибриден вид същества.

Професорът по роботика Ноал Шарки обаче озаптява тези научнофантастични блуждаения, като пише, че дори и да започнат да се размножават, по всяка вероятност роботите ще го правят на принципа на триизмерното принтиране. Това би било възможно, в случай че машините разполагат с достатъчно развит изкуствен интелект, което от своя страна е много далеч в бъдещето. Чифтосването ще се извършва чрез обмяна на софтуер и това ще им помага да се предпазват от компютърни вируси по същия начин, по който сексът при хората предпазва от паразитни атаки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини