Варненски гимназисти анкетират връстници за влизането ни в Еврозоната

Спецсъдът потвърди паричната гаранция в размер на 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров

Военнослужещи унищожиха граната, открита в частен дом в пазарджишко село

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Опашки от родители с бебета в болниците, с 500 повече са болните за последната седмица

Опашки от родители с болни бебета се извиват пред кабинетите на педиатрите. Повечето са с хрема и болно гърло, едва смогваме да ги прегледаме всичките, оплакват се лекари пред „Телеграф”. Над 2000 души – деца и възрастни, са потърсили лекарска помощ само през последната седмица, сочи регистърът на Националния център по заразни болести. Това е близо 500 пъти повече от предходната седмица. Реалният брой на болните обаче е много по-голям, защото повечето от застигнатите карат на самолечение.

„С идването на променливото време се активизираха много вирусни инфекции”, посочи неонатологът д-р Мария Калайджиева. Най-засегнати се оказват именно малките деца и бебетата. Статистиката показва, че за миналата седмица броят на застигнатите от остри респираторни заболявания деца до 4-годишна възраст е 437. За сравнение – седмица преди това те са били със 100 по-малко.

„Вирусните инфекции засягат в голяма степен и възрастните, и децата. При възрастните обаче симптомите преминават по-леко и затова те търсят лекарска помощ рядко”, посочи д-р Калайджиева.

По мнението на специалистите циркулиращите в момента зарази протичат с катар на горните дихателни пътища, хрема и кашлица. „Ако хремата продължи дълго време, съветваме да се направи микробиологично изследване, защото вирусите намаляват естествената защита на лигавицата на горните дихателни пътища и отварят вратата на бактериите”, отбелязва лекарката.

„Дори и да не са налице признаци на тежко заболяване, ако бебето не може да се храни и да спи спокойно, се препоръчва наблюдение в болнично заведение. Това е задължително, ако детето има висока температура, защото може да се стигне до бронхит и пневмония”, допълва д-р Калайджиева.

Рано е да се говори за грип, категорични са експертите. „В момента няма изолирани грипни вируси. Наблюдават се единствено характерните за сезона, сред които рино- и респираторно-синциатиален вирус”, посочи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.