Няма пари за ранените на пътя

Ген.-майор Николай Петров, началник на ВМА: Недофинансирането от 89% да поема нова застраховка, допълнение към сегашната или фонд

Застрахователите или специален фонд, а не здравната каса, да финансират лечението на пострадалите при катастрофи. Това предложиха вчера директорите на петте най-големи болници у нас, чиито реанимации и интензивни клиники всеки ден приемат жертвите на пътя.

В момента много малка част от разходите за лечението на тези пациенти се покриват, а недофинансирането достига дори 89%.

Разходи от 28 000 лв. прави „Пирогов“ за 30-дневно лечение на българин, получил множество травми, или т.нар. тежка политравма при катастрофа. За същото лечение, но за 10 дни, ВМА дава 15 017 лв. А 12 888 лв. струва средно на плевенската университетска болница спасението на пациент след ПТП. НЗОК обаче плаща по клинична пътека точно 2300 лв., независимо колко дни и какво лечение е приложено на пострадалия в болниците.

„При травми след катастрофа не се става дума за заболяване, а за увреди. Затова ние питаме: Това ангажимент на НЗОК, на МЗ, на държавата ли е и ако не, на кого е? Трябва яснота и регламент“, заяви ген.-майор член-кор. Николай Петров, началник на ВМА. Апелът на него и колегите му е да се върви в посоката на застраховането - дали с нарочни застраховки, дали с добавка към сега действащите застраховки или чрез създаването на специален фонд да се покрива напълно скъпото лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве