Пекин предупреди Москва и Вашингтон да не си играят на студена война

Водещият всекидневник на Китай обвини днес САЩ и Русия, че започват да разиграват отново съперничеството си от студената война чрез военните си действия в Сирия и ги предупреди да осъзнаят, че с тази епоха е приключено и трябва да се стремят към мирни преговори.

"Женминжибао", печатният орган на китайската компартия, написа в редакционен коментар, че "САЩ и Русия използват всякакъв вид дипломатически, икономически и военни действия на територията на трети държави и си играят на размяна на удари за увеличаване на собственото влияние – това е стара сцена от студената война", пише "Дневник".

Редакцията продължава: "Но ние се намираме вече в ХХI век е хората трябва да мислят в съвременни категории".

Пекин традиционно подкрепя в Съвета за сигурност на ООН позицията на Русия по сирийския конфликт, но напоследък все по-често изразява тревога от външната намеса в сирийските събития и упорито настоява за политическо решение.

Вестникът заявява още, че никой не бива да стои безучастен, докато в Сирия започва да се разиграва война между водещите сили чрез подставени лица и настоява водещите държави да използват влиянието си за спешно намиране на политическо решение на сирийския въпрос.

"Ройтерс" обръща внимание, че коментарът е подписан си името Жонг Шенг, което означава "Гласът на Китай" и често се използва за изразяване на външнополитическите възгледи на управляващите.

Китай е силно зависим от енергийните доставки от Близкия изток и макар да поддържа дистанция от събитията, непрекъснато изтъква, че кризата няма да се реши с военни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят