На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

113 млн. евро за рибарите

Готов е окончателният вариант на новата Програма за морско дело и рибарство и тя ще бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия, реши правителството вчера. Това е единствената оперативна програма, която все още не е одобрена. Кабинетът е приел втория вариант на програмата, в който се предвижда секторът да получи близо 113,5 млн. евро.

Програмата забуксува още в началото на годината, когато от Брюксел я върнаха с 271 забележки. Една от основните критики беше предложението рибарите да могат да развиват круизен туризъм. Още тогава от Националната асоциация по рибарство предупредиха, че заради забавянето има риск първите 2 години да се загубят, без да се усвоят никакви средства.

Парите по програмата са разпределени в 23 мерки. Най-много средства са предвидени за модернизиране на стопанствата, които отглеждат аквакултури, преминаването към биологично производство и въвеждането на иновации. По тях предприятията ще могат да кандидатстват за близо 36,2 млн. евро. Други 25,5 млн. евро са предвидени за подобряване на инфраструктурата в пристанищата и кейовете. По това перо ще се финансират и проекти с висока добавена стойност и такива, чрез които се насърчават дейности различни от търговския риболов.

Отделно са предвидени 12,4 млн .евро за изпълнението на мерки по Общата политика в областта на рибарството. Те са свързани главно с контрола и събирането на данни. По мерките за повишаване на заетостта и териториалното сближаване са отделени 17,9 млн. евро.

Ще се финансират и инвестиции за преработка на рибни продукти и аквакултури. Ще се подпомага още създаването на асоциации на производителите. По тези мерки е предвиден ресурс от 12,7 млн .евро. Отделени са и 3,3 млн евро за въвеждането на интегрирано морско наблюдение и за проекти, свързани със защитени видове.
Кабинетът реши още ресурсът по новата Програма за развитие на селските райони да бъде увеличен с 28 млн. евро чрез средствата по неодобрени от Брюксел схеми през 2014 г., които могат да се прехвърлят за следващи години, съобщи правителствената пресслужба.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.