На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

113 млн. евро за рибарите

Готов е окончателният вариант на новата Програма за морско дело и рибарство и тя ще бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия, реши правителството вчера. Това е единствената оперативна програма, която все още не е одобрена. Кабинетът е приел втория вариант на програмата, в който се предвижда секторът да получи близо 113,5 млн. евро.

Програмата забуксува още в началото на годината, когато от Брюксел я върнаха с 271 забележки. Една от основните критики беше предложението рибарите да могат да развиват круизен туризъм. Още тогава от Националната асоциация по рибарство предупредиха, че заради забавянето има риск първите 2 години да се загубят, без да се усвоят никакви средства.

Парите по програмата са разпределени в 23 мерки. Най-много средства са предвидени за модернизиране на стопанствата, които отглеждат аквакултури, преминаването към биологично производство и въвеждането на иновации. По тях предприятията ще могат да кандидатстват за близо 36,2 млн. евро. Други 25,5 млн. евро са предвидени за подобряване на инфраструктурата в пристанищата и кейовете. По това перо ще се финансират и проекти с висока добавена стойност и такива, чрез които се насърчават дейности различни от търговския риболов.

Отделно са предвидени 12,4 млн .евро за изпълнението на мерки по Общата политика в областта на рибарството. Те са свързани главно с контрола и събирането на данни. По мерките за повишаване на заетостта и териториалното сближаване са отделени 17,9 млн. евро.

Ще се финансират и инвестиции за преработка на рибни продукти и аквакултури. Ще се подпомага още създаването на асоциации на производителите. По тези мерки е предвиден ресурс от 12,7 млн .евро. Отделени са и 3,3 млн евро за въвеждането на интегрирано морско наблюдение и за проекти, свързани със защитени видове.
Кабинетът реши още ресурсът по новата Програма за развитие на селските райони да бъде увеличен с 28 млн. евро чрез средствата по неодобрени от Брюксел схеми през 2014 г., които могат да се прехвърлят за следващи години, съобщи правителствената пресслужба.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.