Експерти поздравиха Даниел Панов за бързите му действия му по време на миналогодишното наводнение

Водещи експерти, които заедно с Басейнова дирекция – Плевен разработват специализиран план за управление на риска от наводнения в Дунавския район, поздравиха Даниел Панов за бързите му действия по време на миналогодишното наводнение. „Впечатлени сме, че две денонощия лично сте помагали на хората и сте били на място”, подчерта Цвети Димитрова от експертния екип. „Ние показахме на цяла България как можем да се оправим сами, с общи усилия и с помощта на бизнеса, неправителствените организации и доброволците”, отговори Даниел Панов.

Специалистите подчертаха, че заради добрата работата на екипа на Даниел Панов в първия му мандат като кмет на старопрестолния град с Община Велико Търново се провеждат ползотворни консултации за картографирането и изготвянето на бъдещата стратегия. Панов заведе Цвети Димитрова и именития специалист по хидротехническа инфраструктура проф. Евелин Монев до критични точки по коритото на Янтра. Досегашният кмет на Велико Търново припомни, че най-рисковите зони по поречието на Янтра и балканските реки са прочистени от наноси, възстановени са и засегнати диги.

„Проектирането на дейности по цялото корито – премахване на наносите и изкуствените острови, разширяването на стеснените участъци е заложено в нашите планове, заедно с изграждането на диги и поставянето на датчици, които да са част от предупредителна система за нивата на реките и опасността от наводнения. Нужен е цялостен пакет от мерки”, обясни Даниел Панов. Експертите намериха множество допирни точки с тяхната концепция.

Панов информира специалистите, че Община Велико Търново вече работи по проект за ранно оповестяване на рискове от природни бедствия заедно с румънски партньори. За адекватната си реакция по време на природни бедствия като кмет Даниел Панов бе отличен и с национална награда. Той я получи през ноември 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони