Няма логопеди за 30% от децата с говорни проблеми във Варна

30 процента от варненчетата в предучилищна и начална училищна възраст, които имат различни говорни дефекти, не могат да получат специализирана помощ.

След проведеното от 16 до 25 септември традиционно изследване на речта на децата от подготвителните групи в забавачките и на учениците от 1 до 3 клас заявки за консултации с логопед са подали 1194 родители.

727 от молбите са били уважени и записаните малчугани вече са включени в работните графици на логопедите в 27-те специализирани кабинета в града.

Останалите 367 деца влизат в листа на чакащите. Тази година тя е малко по-дълга от миналата, но проблемът е хроничен, призна Лиляна Лазарова, директор на Логопедичен център-Варна.

Причината ежегодно зад борда да остават стотици деца с установени говорни проблеми е недостигът на средства. Центърът се финансира от държавата, подпомага го и общината, но издръжката е недостатъчна на фона на растящия брой деца, които се нуждаят от услугите на специалисти логопеди.

По-голяма част от малчуганите са в предучилищна възраст, като близо половината от тях не могат да произнасят правилно един или няколко звука.

32 процента от записаните тази есен в кабинетите са с недоразвита реч, а 15,4% имат комбинирани затруднения. Броят им се увеличава, но те нямат предимство, защото приемът става по реда на записването.

Според Лазарова дори и методиката да се промени, винаги ще има ощетени заради недостига на специалисти.

А терапията е много важна за всички - дори детето да не изговаря правилно само един звук, ако дефектът не се коригира в забавачката, в училище това води до нарушения в писмената реч.

С такива проблеми са 8% от децата, успели да се запишат в групите на логопедичните кабинети тази есен. В тях има и първолаци с недоразвита реч.

За да получат всички нуждаещи се адекватна помощ, във Варна трябва да бъдат разкрити поне още 12 кабинета, тъй като един логопед не може да работи с повече от 30 деца, обясни Лазарова.

Според нея това би било възможно, ако центърът се финансира като училищата и получава средства за всяко записано дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони