Франция призна "трети пол"

Френски съд за първи път призна "трети пол" за човек, роден и с мъжки, и с женски полови органи. Ищецът, който бил обявен за мъж при раждането си, вече официално може да използва термина „неутрален пол” в личните си официални документи, съобщава france24.com. Случаят обаче подлежи на обжалване.

Ищецът е роден с „недоразвита вагина” и „микропенис”, но няма тестиси. Той е женен, с едно осиновено дете.

"Като тийнейджър аз разбрах, че не съм момче. Не съм имал брада, мускулите ми не растяха. Днес най-накрая се чувствам признат от обществото, от което наистина съм част”, сподели „той”.

Човекът е на 64 години и се обърнал към съда през юни с искане да признае „неутрален пол” или друго наименование, което да не е „мъж” или „жена”. Когато бил на 35 години се подложил на лечение с тестостерон.

"Моят външен вид ставаше по-мъжествен. Аз бях в шок, вече не се възприемах. Това ме накара да осъзная, че не съм нито мъж, нито жена", разказва човекът.

Няколко страни, сред които Германия, Австралия, Нова Зеландия и Непал, официално признават трети пол. Индия, Пакистан и Бангладеш също имат официално наименование за така наречените „хиджра граждани”, които не се самоопределят като мъже или жени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят