Петролни фирми дават на прокурор Ваньо Танов

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е подала сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров срещу шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Според организацията митничар №1 трябва да бъде разследван за безстопанственост, защото Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), която събира информация за всички акцизни стоки, не работи коректно.

„Практиката ни показва, че системата изпуска трансакции за милиони, а в същото време петролните компании продължават да бъдат товарени с все повече и повече изисквания, които ни струват много“, коментираха от асоциацията. От нея обясниха, че са сигнализирали многократно Агенция „Митници“ и Министерството на финансите за съществуващия проблем с БАЦИС.

„В непрекъснат диалог сме с петролната и газова асоциация и сме готови да реагираме при всеки сигнал“, коментираха пред „Труд“ от Агенция „Митници“. И допълниха, че БАЦИС работи и непрекъснато се усъвършенства и вчера, когато е бил един от най-натоварените дни, не е имало нито едно оплакване.

От Министерството на финансите не коментираха до редакционното приключване на броя. БАЦИС работи от две години. Изработването й започна през 2012 г. като изпълнител на проекта е обединението ДЗЗД „Консорциум Аидом и Ай Би Ес България“. Цената на системата е 4,42 млн. лева. В момента митниците са обявили поръчка за усъвършенстване на системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес