КЕВР и бизнеса не се разбраха за тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) търси резерви за намаляване на таксата „задължение към обществото“, заради която поскъпна тока за бизнеса с близо 20% от 1 август, каза вчера пред медиите председателят на комисията Иван Иванов.

Всички допълнителни обстоятелства, които биха довели до поевтиняване на тока, като например спада в цената на природния газ, щели да бъдат взети под внимание.
По-късно вчера членовете на КЕВР се срещнаха с представители на четирите най-големи работодателски органзации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

„Не сме доволни от срещата, защото на нея не бяха постигнати решения“, каза пред „Труд“ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. По думите му се е затвърдило мнението, че енергийният регулатор „се занимава само със счетоводство и мисли как да прехвърли тежестта от проференциалните цени на тока върху бизнеса и бита“.

Домусчиев допълни, че по време на срещата шефът на регулатора не е поел ангажимент да се намали цената на тока за бизнеса, а е казал, че при сегашните обстоятелства това няма как да се случи.

От КЕВР обясниха, че срещата с бизнеса е имала преди всичко информативен характер, не са се очаквали решения на нея, а запознаване със ситуацията. От регулатора са призовали организациите техни експерти да присъстват на откритите заседания на комисията, за да участват в дискусиите при определянето на цените на тока.

В КЕВР заявка за среща са подали и енергийни дружества, които се чувствали засегнати от действията на работодателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес