Давутоглу се оплете с исляма на джихадистите

Премиерът Ахмет Давутоглу стана обект на подигравки, след като късно в сряда заяви, че "има не 180 градуса, а 360 градуса" разлика между турския умерен ислям и този на "Ислямска държава", предаде АФП. Той направи гафа при участие в тв шоу, опитвайки се да покаже диаметралната противоположност във възгледите, но вместо това ги уеднакви.

"Ясно е какво стана със стратегическата дълбочина, сега е ред на геометричната", написа в туитър опозиционният депутат Идрис Балюкен. Той очевидно визираше книгата "Стратегическа дълбочина" на премиера и провала на външнополитическия курс, описан в нея.

В същото предаване Давутоглу съобщи, че убитите в съботния атентат в Анкара са станали 99 (от 97), като сред тях има един палестинец.

В неделя премиерът направи друг гаф, като заяви, че извършителят на самоубийствената бомбена атака в Суруч на 20 юли, при която бяха убити 34 души, е "заловен и даден на правосъдието". Нападателят бе идентифициран като Абдурахман Алагьоз.

След като "Хюриет" писа, че ДНК анализ установил, че неговият по-голям брат Юнус Емре Алагьоз и Юмер Дениз Дюндар са били камикадзетата в Анкара, главната прокуратура забрани да се огласяват новини от разследването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят